logo

Șeful IGP: Vrem ca cetățenii să se simtă în siguranță când văd un polițist și nu să aibă frică de el


https://www.ipn.md/index.php/ro/seful-igp-vrem-ca-cetatenii-sa-se-simta-in-siguranta-cand-vad-un-politist-si-nu--7978_1043283.html

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, susține că își dorește ca cetățenii să se simtă în siguranță când văd un polițist și nicidecum să aibă frică de el. Șeful IGP a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 că acest obiectiv este urmărit odată cu implementarea proiectului de poliție comunitară, transmite IPN.

Potrivit lui, poliția comunitară presupune polițiști orientați spre interesul și nevoile cetățenilor, iar aceasta ar însemna că poliția ar trebui să identifice problemele oamenilor și să le rezolve. De asemenea, Alexandru Pînzari a menționat că se urmărește și formarea unui consiliu de securitate în fiecare comunitate. Din el vor face parte reprezentantul poliției, formatorii de opinie, liderii din comunitate care se vor întruni periodic pentru a discuta despre problemele comunității.

„Pentru a avea o poliție comunitară este foarte important ca și polițistul să înțeleagă ce este aceasta, dar și cetățenii. Astăzi noi punem accent mare pe instruirea polițiștilor”, spune Alexandru Pînzari. Totodată, șeful IGP spune că există proiecte de perspectivă în cadrul cărora vor fi implicați și cetățenii în a explica ce înseamnă poliția comunitară, relaționarea cu polițiștii.

Referndu-se la combaterea corupției în sistemul polițienesc, Alexandru Pînzari a menționat că a fost formată o subdiviziune specializată în cadrul IGP care se va ocupa de evaluarea riscurilor de corupție, prevenirea și combaterea acesteia. Șeful IGP spune că salariile mici conduc la un risc sporit de corupție, de aceea se insistă pe majorarea lefurilor polițiștilor.

Edward Cronin, consilier superior al secției Justiție Penală, din cadrul ambasadei SUA la Chișinău, consideră că o chestiune prioritară este salariul bun pentru polițiști. „Donatorii contribuie cu milioane de dolari și polițiștii trebuie să fie plătiți corespunzător. Aceasta este problema numărul unu care generează corupția. Atât timp cât polițiștii nu vor fi plătiți corespunzător, ei nu vor putea rupe acest cerc vicios pentru că cei care vor ca lucrurile să nu se schimbe, ei vor continua să corupă”, a spus oficialul. De asemenea, este nevoie de un sistem nou de recrutare și angajare a polițiștilor.