Şeful echipei AP OSCE pentru RM susţine că în Parlamentul de la Chişinău şi Sovietul suprem de la Tiraspol există deschidere spre dialog
https://www.ipn.md/index.php/ro/seful-echipei-ap-osce-pentru-rm-sustine-ca-in-parlamentul-de-la-chisinau-si-sovi-7965_959871.html
Atât în Parlamentul R. Moldova, cât şi în Sovietul suprem de la Tiraspol există deschidere pentru revenirea la dialogul politic, a declarat miercuri, 14 iunie, Kimmo Kiljunen, şeful echipei AP OSCE pentru R. Moldova, care s-a aflat zilele acestea în vizită în RM.
Potrivit reprezentantului OSCE, intenţia de a lansa un dialog politic între cele 2 instituţii a fost unul din scopurile principale ale vizitei sale. Kiljunen a declarat că, în acest moment, când situaţia în relaţiile dintre cele 2 părţi „nu este dintre cele mai bune”, dialogul dintre Parlamentul de la Chişinău şi Sovietul suprem de la Tiraspol ar putea contribui la îmbunătăţirea situaţiei, inclusiv la reluarea negocierilor. Potrivit aceleiaşi surse, un alt scop al vizitei a fost familiarizarea cu situaţia din regiune, cu progresele şi evoluţiile politice.
În urma discuţiilor purtate cu deputaţii moldoveni, inclusiv cu spicherul Marian Lupu, dar şi cu Evgheni Şevciuk, preşedintele Sovietului suprem de la Tiraspol, Kiljunen a spus că a observat în cadrul ambelor instituţii dorinţa de a reveni la dialogul politic, calificând acest lucru drept un rezultat semnificativ al vizitei sale.
Sursa citată a declarat că echipa sa va susţine eforturile orientate în relansarea şi susţinerea dialogului dintre cele două părţi. Fiind întrebat dacă negocierile dintre Parlament şi Sovietul suprem ar însemna recunoaşterea Transnistriei, oficialul OSCE a răspuns cu un „absolut nu”, precizând că, „în cazul în care dorim să găsim o soluţie paşnică pentru acest conflict, este nevoie de dialog şi discuţii”.
Kiljunen a reiterat că pe agenda Adunării Parlamentare a OSCE, care va avea loc la 3-7 iulie la Bruxelles, va fi inclus un punct suplimentar referitor la aprobarea unei rezoluţii privind situaţia din R. Moldova. Potrivit oficialului, proiectul acesteia stabileşte clar obligativitatea respectării integrităţii teritoriale a R. Moldova, în limitele hotarelor recunoscute internaţional; acordarea unui statut special Transnistriei şi transformarea forţelor pacificatoare într-o misiune internaţională. De asemenea, susţine Kiljunen, rezoluţia va exprima regretul faţă de nerespectarea de către Federaţia Rusă a obligaţiilor asumate la Istanbul în 1999 de a-şi retrage trupele şi muniţiile militare de pe teritoriul RM.
Kimmo Kiljunen s-a aflat în R. Moldova în perioada 12-14 iunie, timp în care el a efectuat o vizită şi la Tiraspol.