logo

Ședința CSP, amânată. Igor Dodon îndeamnă deputații să propună procurorul general interimar


https://www.ipn.md/index.php/ro/sedinta-csp-amanata-igor-dodon-indeamna-deputatii-sa-propuna-7965_1067063.html

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru astăzi, 26 iulie, la ora 10.00, a fost amânată din lipsă de cvorum. La ședință au fost prezenți doar patru membri din 12, ceea ce nu a permis desfășurarea ședinței. O altă dată a ședinței nu a fost stabilită, transmite IPN.

În cadrul ședinței de astăzi urma să fie formulate și înaintate șefului statului propunerii de desemnare a procurorului general interimar. O altă chestiune de pe ordinea de zi era anunțarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

La ședința de astăzi au fost prezenți doi din cei trei candidați care și-au depus dosarele pentru a participa la concursul de procuror general interimar. Este vorba de fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, avocatul Anatolie Istrate, și procurorul Viorel Radețchi.

Președintele Igor Dodon a scris pe Facebook că „legea prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar prevede expres dreptul Parlamentului de a identifica și propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar”. Șeful statului vine cu un apel către legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului. „Solicit legislativului stabilirea datei limită – 31 iulie, pentru propunerea și desemnarea candidaturii, astfel încât să pot semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august”, a scris Igor Dodon.

Joi, 25 iulie, premierul Maia Sandu, a scris, tot pe Facebook, faptul că „unii membri ai CSP încearcă să inițieze concursul după regulile vechi, astfel încât să înscăuneze în această funcție un nou Harunjen sau Popa”. Potrivit Maiei Sandu, „guvernarea va întreprinde măsuri ferme pentru ca justiția sa fie făcută în baza legii, în interesul societății, nu a intereselor de partid sau de clan”.