Securitatea transnistreană în calitate de agitator în campania electorală pentru alegerile din Rusia
https://www.ipn.md/index.php/ro/securitatea-transnistreana-in-calitate-de-agitator-in-campania-electorala-pentru-7965_968633.html
Consiliul Obştesc de pe lângă Ministerul securităţii de stat de la Tiraspol (n.r: MGB din l. rusă) s-a adresat cu un apel către persoanele din regiunea transnistrteană, care deţin cetăţenia Federaţiei Ruse „ să manifeste un nivel înalt de participare civică” în alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă, „să nu rămână în afara vieţii politice a societăţii ruseşti şi să vină pe data de 2 martie la secţiile de votre pentru a-şi exprima votul”, transmite corespondentul Info-Prim Neo din regiune.
În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului respectiv s-a menţionat faptul că mass-media locală de stat nu acordă suficientă atenţie acestui eveniment extrem de important, rolul principal în informarea populaţiei despre alegerile viitoare revenindu-i Rusiei.
Anumiţi experţi locali explică amorfozitatea structurilor oficiale nerecunoscute în actuala campanie electorală printr-o nouă posibilă răcire a relaţiilor dintre Moscova şi Tiraspol. Aceasta ar fi putut apărea ca urmare a faptului că liderul transnistrean, Igor Smirnov, nu a fost invitat de către ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la consultările referitoare la proclamarea independenţei Kosovo. Spre deosebire de Smirnov, liderii Abhaziei şi Osetiei de Sud au fost prezenţi la întrunire. În legătură cu aceasta, unele mass-media ruseşti au anunţat că: „Moscova a lăsat Transnistria orfană. În aşteptarea unui precedent Kosovo, Moscova a împărţit republicile nerecunoscute protejate din spaţiul CSI în fiice veritabile şi fiice vitrege”.
În prezent, conform datelor oferite de către adjunctul minstrului securităţii de stat al Transnistiri, Valerii Iunevici, pe teritoriul regiunii locuiesc aproximativ 110 mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Rezultatele ultimului recensământ au arătat că totalul populaţiei constituie 530 de mii de oameni. Experţii independenţi estimează o cifră de 400 de mii sau chiar mai puţin. Aceasta deoarece majoritatea persoanelor apte de muncă au plecat peste hotare în căutare de câştig, inclusiv prin migraţie ilegală.
Consiliul Obştesc de pe lângă MGB, condus de către Vladimir Antiufeev, aflat în urmărire penală internaţională, a fost înfiinţat în luna februarie a anului trecut. Structura a fost formată pentru analiza, aprecierea şi prognozarea evenimentelor din Transnistria, „cu scopul de a asigura securitatea republicii nistrene”. Raţionamentul existenţei Consiliului a fost pus la îndoială de către membrii partidului “Obnovlenie”, liderul căruia este spicherul legislativului local, Evghenii Şevciuk. În acest context, deputatul V. Cervonosschii a declarat că „ nu este nevoie de crearea unui gen Consiliu de securitate care să fie doar un organ consultativ în subordinea Preşedintelui, ci se cere reformarea întregului sistem al puterii”. Deputatul L. Râbac susţine că, potrivit opiniei publice, „din componenţa Consiliului vor face parte aceeaşi oameni care l-au consultat până în prezent pe Smirnov cu efectele actuale pentru republică” . Deputatul G. Diacenco a remarcat că: „este înfiinţat un nou organ într-o perioadă grea pentru Transnistria, care nu asigură protecţia socială a cetăţenilor... Principala ameninţare pentru republică este economia nefuncţională şi în aceste condiţii este necesar nu să creăm ci să lichidăm anumite structuri”.
A fost anunţat că Federaţia Rusă va deschide în regiunea transnistreană 21 secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din această ţară.