logo

Sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit, Expert-Grup


https://www.ipn.md/index.php/ro/sectorul-bancar-continua-o-acumulare-constanta-de-profit-expert-grup-7966_1045030.html

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2018, sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit. Principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor se încadrează în limitele stabilite de legislația bancară, cu un puternic accent pe nivelul ridicat al lichidității pe termen scurt. Astfel, rata fondurilor proprii totale rămâne la un nivel adecvat, de circa 27,9% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 20 – 66%. Limita stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru acest indicator este de 10%, la care se mai adaugă cerințe suplimentare de capital prin intermediul amortizatoarelor de capital. Constatările aparțin experților Centrului analitic independent Expert-Grup, care prezintă clasamentul performanței bancare, la sfârșitul lunii septembrie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Centrului se menționează că lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, atingând un nivel de circa 55%, ceea ce semnifică că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezervele obligatorii). Chiar și așa, băncile continuă acumularea de profit, acesta atingând volumul de 1,34 miliarde de lei la sfârșitul lunii septembrie, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (BC Eximbank, -87,4 milioane de lei).

În luna septembrie 2018, activitatea de creditare înregistrează cea mai activă evoluție pozitivă din ultimii doi ani. Astfel, soldul total al creditelor acordate de bănci au crescut cu 2,2% față de luna septembrie a anului trecut, până la valoarea de 34,6 miliarde de lei. Indicatorii specifici calității portofoliului de credite continuă să se amelioreze, iar gradul de acoperire cu provizioane rămâne adecvat. Astfel, la sfârșitul lunii septembrie, rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 13,5%, oscilând în limitele 5 și 33% în funcție de bancă.

În mod individual, în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii septembrie 2018, se conturează un top, condus de trei bănci calificate drept de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național. Este vorba despre BC Moldova-Agroindbank, urmată BC Mobiasbanca și BC Moldindconbank. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 84% din profitul acumulat la nivel de sector și 61% din totalul activelor bancare.