logo

Secretul succesului campaniilor de vaccinare. Op-Ed de Ala Tocarciuc


https://www.ipn.md/index.php/ro/secretul-succesului-campaniilor-de-vaccinare-op-ed-de-ala-7978_1080345.html

„Pentru a vaccina repede și eficient ne trebuie stoc suficient de vaccin și flexibilitate în ajustarea procesului de vaccinare. Eliminarea barierelor, inclusiv prin comunicare eficientă, prin posibilitățile de combinare a dozelor, prin creșterea capacităților de vaccinare, ar permite să atingem imunitatea colectivă deja în acest an...”
---


Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 sunt în plină derulare în mai multe țări. Viteza campaniilor și gradul de acoperire a populației este foarte diferit, inclusiv în țările cu stoc suficient de vaccinuri.

În ce constă secretul succesului în campaniile de vaccinare în țările avansate în acest proces?

Stocuri suficiente de vaccinuri – scopul scuză mijloacele

Despre faptul că anume vaccinarea este instrumentul cel mai eficient pentru asigurarea imunității de grup se știa încă din vara 2020. Unele țări au început să dezvolte vaccinuri proprii. Alte țări au investit în proiecte de elaborare a vaccinurilor în țări terțe. Au fost și țări ca Moldova, care nu au dezvoltat vaccin propriu, nu aU investit în vaccinuri în terțe țări și, respectiv, sunt acum în proces de căutare a soluțiilor accesibile pentru a asigura procesul de imunizare a populației.

Asigurarea stocurilor suficiente de vaccin poate fi realizată acum pe mai multe canale, inclusiv ajutor umanitar și procurare.

Ajutorul umanitar poate veni de la organismele internaționale, diverși parteneri și diverse țări.

Procurarea poate fi directă de la producător sau prin platforme de procurări colective, gen COVAX.

Sunt țări care vaccinează pe toți cu un singur vaccin, și sunt țări care oferă un spectru larg de vaccinuri accesibile la moment în lume.

Scopul principal al Moldovei este de a avea un stoc suficient de vaccinuri aici în țară în timpul apropiat.

Procesul de vaccinare – cheia succesului campaniei

Viteza procesului de vaccinare este lentă în Moldova. Se încearcă justificarea prin stoc limitat de vaccinuri, prin reticența din societate, prin comunicare insuficientă. Toate aceste elemente sunt prezente și sunt importante.

Cheia acestei mișcări lente însă este în conceptul organizațional inițial.

Vaccinarea medicilor din prima etapă a fost planificată la locul de muncă, ceia ce este bine la prima vedere. Dar dacă e să privim cifrele, din circa 60000 de angajați ai sistemului sanitar, noi am vaccinat în 2 săptămâni mai puțin de 20%, deși avem vaccin suficient pentru a vaccina 60% din personal medical. Capacitatea de vaccinare zilnică maximă atinsă a fost de 2000 doze zilnice. Cu așa viteză o să ne vaccinăm 4-5 ani.

Etapa a doua de vaccinare este de asemenea pe umerii personalului medical din medicina primară. Nu avem nicio șansă să o facem mai repede ca prima, deoarece medicina primară este responsabilă de tratamentul celor infectați și este supraîncărcată acum.

Care ar fi soluția? Una simplă – să alocăm o echipă dedicată exclusiv vaccinării. Pot fi cei din serviciul militar al Armatei sau cei de la Situații Excepționale. Este important, ca acești oameni să lucreze numai cu un singur scop – să vaccineze cel puțin 20000 oameni zilnic.

Turcia a vaccinat 10 milioane de oameni în 2 luni, sau 150-160 mii zilnic. România vaccinează 45-50 mii zilnic. Noi tot putem! Este important să știm ce vrem.

Avem nevoie de mai multă flexibilitate și disciplină

Pentru a crește viteza de vaccinare ne trebuie mai multă flexibilitate și disciplină.

Pentru a avea flexibilitate ar fi bine să putem combina diferite vaccinuri, spre exemplu. Aceste opțiuni sunt acum cercetate. Inițial, majoritatea vaccinurilor au fost cercetate în combinație dintre două doze de vaccin de la același producător. Acum se cercetează, ce ar fi dacă am combina prima doză de la Pfizer și a doua doză de la Astra Zeneca, de exemplu, sau prima doză de la Astra Zeneca și a doua doză de la Sputnic-V. Rezultatele acestor studii vor fi accesibile la vară. Conceptul lor nu este unul inovațional. Combinarea diferitor tipuri de vaccinuri pentru a obține o imunitate mai puternică și mai sigură a fost folosită și la alte boli.

Astfel de practici în țara noastră au fost permanent. Spre exemplu, un an copiii primeau vaccin contra difteriei, fabricat în Rusia. Următorul an era vaccin contra difteriei fabricat în India. Mai nou era vaccinul contra difteriei fabricat în Bulgaria. Sunt copii, care au primit toate trei doze de vaccin de la trei producători diferiți. Și nu sunt consecințe adverse la aceste procese. Anume acest concept se cercetează acum și la vaccinarea împotriva COVID-19.

Până vin deciziile despre posibila combinare a vaccinurilor de la diverși producători, noi avem acum aici în Moldova o altă întrebare.

Se permite de a combina o doză de vaccin Astra Zeneca produs în Marea Britanie cu o altă doză de vaccin Astra Zeneca, produs în Coreea de Sud?

Răspunsul cercetătorilor ar fi – DA. Și asta ușor poate fi confirmat prin parametrii de calitate menționați în certificatul de calitate, emis de producător. Vaccinul Astra Zeneca este produs după un proces tehnologic unic la toate uzinele implicate în ciclul de producere, indiferent de locație geografică. Parametrii de calitate a vaccinului sunt identice la toate loturile, indiferent de locația de fabricație. Deci, dacă prima doză de vaccin administrat a fost de la Astra Zeneca, Coreea de Sud, a doua doză de vaccin poate fi de la Astra Zeneca, Italia, sau Astra Zeneca, Marea Britanie. Este același vaccin. Viteza de vaccinare în Moldova poate crește semnificativ, dacă eliminăm această barieră artificială impusă acum.

Pentru a vaccina repede și eficient, ne trebuie stoc suficient de vaccin și flexibilitate în ajustarea procesului de vaccinare. Eliminarea barierelor, inclusiv prin comunicare eficientă, prin posibilitățile de combinare a dozelor, prin creșterea capacităților de vaccinare, ar permite să atingem imunitatea colectivă deja în acest an.