logo

Se propun modificări la lege pentru a putea aplica alternative pedepsei cu închisoarea


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-propun-modificari-la-lege-pentru-a-putea-aplica-7967_1091860.html

Autoritățile vor să modifice legislația pentru a putea aplica alternative pedepsei cu închisoarea. Acest fapt urmează să contribuie la depopularea penitenciarelor. Potrivit Ministerului Justiției, deși cadrul juridic prevede o listă destul de mare de alternative la pedeapsa cu închisoarea, acestea nu sunt aplicabile în majoritatea cazurilor de infracțiuni deosebit de grave sau recidive periculoase și extrem de periculoase. Un proiect de lege de modificare a Codului Penal și cel Contravențional a fost expediat Guvernului, transmite IPN.

Ministerul Justiției precizează că în prezent o persoană este liberată de răspunderea penală doar atunci când comite pentru prima dată o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă. Prin proiectul propus se urmărește aplicarea alternativelor la pedeapsa cu închisoarea în cât mai multe cauze posibile, în speță înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă pentru toate categoriile de infracțiuni.

O altă modificare la Codului Penal ține de extinderea termenului de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare de la 2 la 3 ani. „Această modificarea este necesară, pentru că multe investigații pe multe cauze penale sunt complexe și necesită timp mai îndelungat pentru examinare. Astfel, termenul de prescripție de 2 ani nu este suficient pentru a trage la răspundere penală făptuitorii care au comis infracțiuni ușoare, din motivul tergiversării examinării cauzei de către părțile implicate în proces”, menționează MJ.

Proiectul de lege prevede și ajustarea cadrului normativ în partea ce ține de infracțiunile de mediu. În contextul în care majoritatea infracțiunilor ecologice sunt infracțiuni materiale, la calificarea infracțiunilor este obligatorie stabilirea legăturii de cauzalitate dintre fapta prejudiciabilă și urmările prejudiciabile. Însă acest fapt nu întotdeauna poate fi evaluat deoarece efectele se produc, de regulă, în timp. Codul Penal va fi completata cu noi componențe de infracțiuni, cum ar fi exploatarea neautorizată a solului, folosirea ilicită a subsolului, bararea sau modificarea ilegală a cursului de apă, diminuarea suprafețelor fondului forestier etc. Totodată, se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru infracțiunile care afectează relațiile sociale cu privire la integritatea mediului.

Proiectul de lege mai prevede componențe noi de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei. Mai exact, se propune completarea Codului Penal cu articolele „Uzurpare de identitate” și „Falsul de identitate”. De exemplu, astăzi se întâlnesc modalități de uzurpare a identității prin clonarea profilelor pe rețelele de socializare; apelarea din locurile de detenție în scopul obținerii prin înșelăciune a beneficiilor materiale; clonarea cardurilor bancare; introducerea frauduloasă în circuitul rutier a unor autovehicule străine etc. Pentru a combate acest fenomen infracțional, persoanele care comit astfel de infracțiuni riscă pedeapsa cu închisoare de la 6 luni până la 3 ani sau amenzi de până la 150 de mii de lei.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern, iar ulterior va fi remis pentru examinare Parlamentului.