logo

Se încheie perioada de înregistrare prealabilă pentru prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-incheie-perioada-de-inregistrare-prealabila-pentru-prezidentiale-8008_1076188.html

Termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii moldoveni cu drept de vot, care se află în străinătate sau își au domiciliul în regiunea transnistreană, expiră astăzi, 16 septembrie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală, până astăzi, peste 52 de mii de cetățeni cu drept de vot s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, transmite IPN.

Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Italia (peste zece mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (circa opt mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste cinci mii).

Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului. Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Autoritatea electorală anunță că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri¸ a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare.