logo

Se încearcă destabilizarea situației în Republica Moldova şi în Ucraina, comentator


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-incearca-destabilizarea-situatiei-in-republica-moldova-si-in-ucraina-7978_1019537.html

Iniţiativa PCRM de a acorda raionului Taraclia statut de raion naţional-cultural generează o nouă controversă în Republica Moldova, înainte de o nouă reformă administrativ-teritorială. Printr-o coincidenţă, în ţara vecină, în regiunea Odessa, apare un proiect prin care nişte iniţiatori pro-Kremlin anunţă că îşi propun obţinerea „pentru Basarabia a unui statut de autonomie cultural-naţională”. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, comentatorul politic Nicolae Negru a spus că se încearcă destabilizarea situației în Republica Moldova şi în Ucraina, iar acest proiect legislativ, propus de PCRM, de fapt ar fi conceput de serviciile secrete ale unui stat care îşi doreşte ca în cele două țări să nu fie linişte, transmite IPN.

„Am încercat şi eu să aflu ce ar însemna acest statut de raion naţional-cultural. Am studiat cu atenţie proiectul propus de către fracţiunea PCRM şi nu am găsit nicio referire la ce ar conţine, ce se va schimba după ce raionul Taraclia va deveni naţional-cultural. Ce se va schimba în plan naţional-cultural? Dar ce vor obţine ei în plus, bulgarii de acolo, care constituie 65 la sută din populaţia raionului? Nu este nimic. S-a pornit această construcţie fără să existe un proiect, măcar o schiţă de proiect care ne-ar spune ce vor reprezentanţii PCRM şi de ce au susţinut acest proiect reprezentanţii PSRM şi PDM”, a accentuat comentatorul.

Paradoxul e că autorităţile raionului declară că sunt satisfăcute de protecţia pe care o au acum, că dispun de o universitate de stat într-un orăşel de 15 mii de oameni, de un teatru, a adăugat Nicolae Negru. „Desigur, toate acestea sunt plătite din buget. Republica Moldova le garantează drepturile semnând convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor. Ei pot folosi, conform legislaţiei Republicii Moldova, limba bulgară în administraţie. Nu există probleme. Acest raion cu statul special nu poate să le dea mai mult decât li s-a dat până acum, de aceea şi apare acest moment ciudat. Scopul este altul. Nu atât garantarea unor drepturi naţional-culturale, cât garantarea contra unor reforme care se anunţă în ceea ce priveşte împărţirea administrativ-teritorială a Republicii Moldova”, a opinat comentatorul politic.

Potrivit lui Nicolae Negru, Taraclia vrea de fapt să nu fie inclus în nicio altă unitate teritorial-administrativă în eventualitatea unei reforme. „Aici e şi ciudăţenia. Fiindcă dacă mergem pe acest principiu să formăm unităţi teritorial-administrative după principii etnice, după criterii etnice, o să fragmentăm Republica Moldova. Vor dori şi alţii, cu siguranţă, să aibă propriile raioane culturale. Avem raioane cu populaţie destul de însemnată, de exemplu, la nord cu populaţie ucraineană. Nu este un principiu viabil”, a remarcat comentatorul politic. Nicolae Negru îi suspectează pe autorii proiectului că ar vrea să obțină careva dividende politice, electorale. „Poate că au promis ceva. Nu ştiu. Sau poate că se tem de o eventuală aderare a acestui raion la autonomia găgăuză. Deşi nu văd ce s-ar schimba de la această aderare”, a spus Nicolae Negru.

Fiind întrebat şi despre noul proiect creat în Ucraina, „Rada populară a Basarabiei”, care pretinde dreptul la autodeterminare a Basarabiei, Nicolae Negru a spus că proiectul votat în Parlamentul Republicii Moldova e cu atât mai ciudat cu cât se mai adaugă această sincronizare cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Comentatorul politic spune că aceasta ar trebui să le dea de gândit deputaţilor, care poate din raţiuni egoiste de partid încearcă să contribuie la un proiect care ar putea proveni nu din raionul Taraclia, nu de la bulgarii de acolo, dar ar putea proveni cu totul din altă parte - de la FSB sau de la un anumit stat care vrea destabilizarea şi despre care se spune că iată, iată va ataca Republica Moldova.

Proiectul de lege care confer posibilitatea raioanelor să obțină statut de raion național-cultural a fost votat în prima lectură. Fracțiunea liberalilor a criticat dur acest proiect, spunând că se doreşte crearea unui nou focar de instabilitate în țară.