logo

Se extinde perioada de rambursare a TVA pentru agricultori


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-extinde-perioada-de-rambursare-a-tva-pentru-agricultori-7966_1101755.html

Perioada în care agenții economici din domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) se extinde cu un an. Potrivit unui proiect adoptat de Parlament în două lecturi, rambursarea se va efectua și pe parcursul anului 2024, transmite IPN.

De rambursare vor beneficia agenții economici a căror activitate reprezintă, în proporție de 95%, una sau mai multe activități agricole. Este vorba despre cultivarea plantelor din culturi permanente și nepermanente, cultivarea plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor, activități în ferme mixte, activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare.

De asemenea, de rambursare vor beneficia și producătorii agricoli care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din Republica Moldova.

În proiect se menționează că s-a înregistrat o creștere substanțială a costurilor inputurilor pentru anul agricol 2023, iar scăderea prețurilor la principalele produsele cerealiere a afectat capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii acestora pentru noul sezon agricol.

Potrivit estimărilor, aproximativ 700 de producători agricoli vor beneficia de rambursarea TVA, iar suma alocată din surse bugetare va fi de circa 285 de milioane de lei.