logo

Se cere instituirea unei comisii parlamentare pentru oportunități egale, declarații


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-cere-instituirea-unei-comisii-parlamentare-pentru-oportunitati-egale-7967_1067150.html

Promotori ai egalității de gen solicită Parlamentului instituirea unei comisii permanente pentru oportunități egale. Comisia ar urma să fie responsabilă de avizarea actelor legislative relevante din perspectiva impactului asupra egalității de gen. La fel, va audia anual autoritățile centrale privind implementarea politicilor în domeniu și a angajamentelor internaționale. Totodată, va fi responsabilă de prevenirea și combaterea sexismului în activitatea parlamentară.

Într-o conferință de presă la IPN susținută cu ocazia marcării a 25 de ani de la ratificarea Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei, Valentina Bodrug-Lungu, președinta Gender-Centru, a remarcat că este necesară și revigorarea comisiei guvernamentale în domeniul asigurării egalității între femei și bărbați, care la rândul său, va crea o agenție în domeniul egalității de gen. Aceasta va avea grijă nu doar de elaborarea politicilor, dar și monitorizarea și evaluarea acestora.

O altă solicitare ține de fortificarea mandatului instituțional al Consiliului pentru prevenirea Discriminării și Asigurarea Egalității, prin delegarea atribuțiilor de investigare și sancționare. De asemenea, se cere introducerea în cadrul normativ a noțiunilor de „plată egală” pentru „muncă egală” sau „muncă cu valoare egală”.

Platforma pentru Egalitate de Gen insistă și pe utilizarea formelor de feminin pentru funcțiile de conducere în spațiul public și pe introducerea formelor de feminin în Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova.

Pentru asigurarea drepturilor femeilor la muncă echitabilă, se cere adoptarea unui plan național de extindere a serviciilor de creșă, astfel ca până în anul 2022 să crească cu minim 50% numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani înscriși la grădiniță.

Potrivit Valentinei Bodrug-Lungu, societatea civilă joacă un rol decisiv în dezvoltarea durabilă a țării, de aceea opinia acestea trebuie considerată atunci când se iau decizii. Totodată, pentru că „schimbările în societate se produc pornind de la fiecare dintre noi”, activista a îndemnat femeile să-și cunoască și să-și revendice drepturile.

Cât privește Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei, Valentina Bodrug-Lungu, a remarcat că aceasta a oferit instrumente enorme pentru promovarea drepturilor femeilor și promovarea egalității de gen. Acum se mizează pe o abordare transformativă a societății, și anume pe implicarea activă a bărbaților în promovarea și realizarea egalității de gen și abilitarea femeilor din toate perspectivele.

Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei a fost ratificată de Republica Moldova la 28 aprilie 1994 și a intrat în vigoare la 31 iulie 1994.