logo

Se cere instituirea sărbătorii Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/se-cere-instituirea-sarbatorii-ziua-viticultorului-si-vinificatorului-din-7967_1085955.html

Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova și Asociația Dezvoltare a Turismului propun instituirea sărbătorii profesionale Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Republica Moldova, care să fie sărbătorită în a doua duminică a lunii noiembrie.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, a declarat că propunerea vine în contextul promovării în Republica Moldova a Zilei Mondiale a Turismului Vitivinicol, pentru a celebra specialiștii din domeniul respectiv, având în vedere că în ultimii ani nu a fost sărbătorită Ziua Vinului, dar și luând în considerare importanța industriei vitivinicole în economia națională, ținând cont de rolul și responsabilitatea specialiștilor care activează în domeniul respectiv.

Potrivit datelor Oficiului National al Viei și Vinului, în primele 9 luni ale anului curent, companiile vinicole din Moldova a câștigat un număr record – peste 1000 de medalii la concursurile internaționale. Talentul și eforturile vinificatorilor trebuie să fie susținute. Cu cât vin mai mulți turiști în Republica Moldova, cu atât crește mai repede exportul de vinuri în țările de unde sunt turiștii. Sergiu Manea a mai spus că pandemia a afectat industria vitivinicolă globală, dar și pe cea din Moldova în parte, din cauza constrângerilor logistice din cauza carantinei, reducerii cererii pe piețele tradiționale și amânării sau anulării acțiunilor de promovare a vinului. Viticultura moldovenească a început, încet-încet, să iasă din criza sistemică provocată de mai multe interdicții de export.

La Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol a fost pentru prima dată promovată în Republica Moldova pe data de 14 noiembrie, anul curent. La eveniment au participat cramele, vinăriile și alte obiective turistice importante. Vinăriile din Moldova și-au deschis ușile pentru a întâmpina oaspeții din țară, dar și de peste hotare cu vinuri și bucate selecte, direct de la producător. A fost organizat un tur informațional pentru reprezentanții mass-media, a fost prezentat și parcurs integral Traseul Recordurilor Guinness, inaugurat în 2020. Traseul a presupus vizitarea mai multor obiective turistice, un seminar tematic și evenimente interactive.

La vinăria Mileștii Mici a fost inaugurată o cază cu vinuri de colecție care va face parte din cea mai mare colecție de vinuri din Moldova înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness. La Vinăria Cricova a fost inaugurată o clădire nouă de recepție. Oaspeții au tăiat panglica roșie și au degustat vin spumant clasic. Ulterior, la Cricova a fost prezentat noul meniu care vine să satisfacă gusturile rafinate ale oaspeților din întreaga lume.

Ana Grecihina, coordonator la Asociația Somelier din Republica Moldova, a spus că vinurile din Moldova sunt de înaltă calitate, iar asta înseamnă că în spate stă o muncă enormă a numeroși oameni. De aceea, Asociația Somelier consideră necesar să fie aprobată Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Republica Moldova, zi în care s-ar putea face cunoștință mai de aproape cu vinificatorii și să fie manifestat respectul pentru ei. Ea mai spune că Asociația e gata să vină cu propunerea de instituirea a Zilei Naționale a Somelierilor, care să fie  sărbătorită atunci când este marcată Ziua Internațională a Somelierilor, la începutul verii.

Viorel Miron, președinte al Asociației Dezvoltare a Turismului, a declarat că datorită vinificatorilor pot fi organizate trasee tematice, care valorifică patrimoniul turistic natural, cultural și istoric din localități. Acest proces oferă o identitate consistentă a destinațiilor turistice din Republica Moldova. De aceea, susținerea vinificatorilor este absolut necesară.