logo

Scrisoare deschisă către Președintele RM, Președntele Parlamentului RM și Prim-ministrului RM


https://www.ipn.md/index.php/ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-rm-presedntele-parlamentului-rm-si-7542_1074427.html

 

Președintelui RM,
Domnului Igor Dodon

Președintelui Parlamentului RM,
Doamnei Zinaida GRECEANÎI

Prim-ministrului RM,
Domnului Ion CHICU

 

Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE”, ca organ reprezentativ al exportatorilor de cereale și uleioase din Republica Moldova, care are în calitate de membri producători agricoli și exportatori de cereale cu o pondere de peste 50% în totalul de exporturi de cereale din Republica Moldova (investitori importanți în agricultura țării, cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat al Republicii Moldova și care au creat mii de locuri de muncă în domeniul agricol), este profund îngrijorată de situația creată pe piața exporturilor de cereale și uleioase.

Din start, dorim să menționăm că Republica Moldova este o țară agrară (37% din PIB este atribuită domeniului agricol), iar exporturile de cereale și uleioase au cea mai mare pondere în totalul exporturilor din Republica Moldova.


Din aprilie 2020, producătorii agricoli se confruntă cu dificultăți în ceea ce ține de exporturile de grâu și floarea soarelui, care au fost sistate fără niciun motiv și fără nicio explicație logică și juridică. Nu există nicio hotărâre de Guvern sau Ordin al MADRM care să interzică sau să sisteze exporturile, ba din contra MADRM a remis scrisori către agenții economici prin care i-a informat că nu suntnici un fel de probleme legate de export și pot să se adresase la ANSA, organ care este responsabil de eliberarea certificatelor fitosanitare la export.

La rândul său, ANSA, la data de 31 martie 2020, a emis Ordinul 166/31.03.2020 prin care solicită documente suplimentare și schimbă procedura de eliberare a certificatului fitosanitar la export. Avem motive să credem că ordinul respectiv a fost emis pentru a stopa sau a pune impedimente la exportul de cereale și uleioase. O analiză a ordinului dat arată că acesta a fost emis cu grave încălcări, care au impact major social și economic, și anume:

 

1. Ordinul ANSA nr.166/31.03.2020 a fost remis în zi de odihnă, anunțata de CSE RM prin dispoziția nr.6 din 25.03.2020. Așa cum Ordinul are un impact social major asupra agenților economici și implică cheltuieli suplimentare, dar și prezentarea de acte suplimentare, nu putea să fie emis în zi de odihnă.

2. Dat fiind impactul social major, Ordinul 166/31/03/2020 trebuia să treacă expertiza anticorupție, deoarece unele puncte din el trezesc suspiciuni din acest punct de vedere.

3. E obligatoriu ca ordinele ce au impact major social, până la emitere, să fie publicate în Monitorul Oficial pentru a da posibilitate agenților economici să se conformeze noilor reguli și solicitări de acte suplimentare. În cazul dar, ordinul a fost emis peste noapte și a intrat în vioare în momentul semnării lui.

În luna mai a anului curent, membrii, reprezentanții Asociației și alți producători agricoli au avut mai multe întrevederi cu reprezentanții MADRM și ANSA la care s-a încercat un dialog constructiv în problema dată, dar, din păcate, nu am primit nicio explicație logică privind interzicerea exporturilor și totul s-a transformat într-un ping-pong între ANSA și MADRM, care-și plasează responsabilitatea reciproc.

Am invitat reprezentanții MADRM și ANSA la un dialog organizat de către membrii Asociației și alți producători agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul dat, pentru data de 23.06.2020. Ne-am dorit să discutăm despre dificultățile la export, deoarece, în unele regiuni ale RM, s-a început recoltarea cerealelor din prima grupă. Însă, din cauza stopării exporturilor, agenții economici nu pot semna contracte la export pentru anul 2020/2021, nu pot planifica activitatea pentru anul curent și nu au o claritate cum să activizeze în continuare. Reprezentanții MADRM și ANSA au ignorant totalmente invitația noastră, ceea ce ne-a dat noi motive de îngrijorare.

Conform unei evaluări preventive, în RM avem destule stocuri pentru asigurarea securității alimentare a RM, dar argumentele noastre că nu există pericol de a rămânea fără produse importante din punct de vedere social, ca pâinea și uleiul, nu au fost luate în considerare. Paradoxal, dar exportul de ulei de floarea soarelui, care este unul din produsele sociale și intră în lista de bază a siguranței alimentare, nu a fost stopat.

În plină pandemie de COVID-19, care, în consecință, a dus la o criză economică devastatoare, când fiecare leu la bugetul de stat are o importanță majoră, autoritățile, în loc să ajute producătorii agricoli, le creează impedimente în activitatea lor, iar aceasta poate duce la o aprofundare a crizei în domeniu. Producătorii agricoli își vor sista activitatea și vor fi nevoiți să trimită mii de oameni în șomaj tehnic dat fiind incapacitatea de plată în care vor intra. Totodată, bugetul de stat nu va incasa milioane din impozitele aferente activității agricole și de export.

La moment, producătorii agricoli și membrii Asociației deja au pierderi enorme din motivul imposibilității executării obligațiunilor contractuale la export.

Dorim să menționăm că membrii Asociației nu vin cu solicitări de careva ajutor material din partea statului în situația de criză creată, dar doresc transparență în procesul decizional și posibilitatea să-și desfășoare activitatea normal și civilizat, având un dialog constructiv cu organele de stat.

Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” își exprimă speranța că Dvs. veți interveni de urgență în vederea deblocării exporturilor de cereale și uleioase și a înlăturării impedimentelor create de organele abilitate ale statului.

 

Președintele AEIPAC „AGROCEREALE”                                             Eduard Grama

 

-------
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire