logo

SCRISOARE DESCHISĂ Către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu


https://www.ipn.md/index.php/ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-republicii-moldova-maia-sandu-7542_1103933.html

SCRISOARE DESCHISĂ

Către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Stimată Doamnă Președinte!


După cum bine cunoașteți, de câteva săptămâni, „Platforma Moldova” implementează campania națională „Vocea Poporului”. În cadrul acestei campanii, avem un dialog direct cu cetățenii Republicii Moldova, ne documentăm din prima sursă despre problemele cu care se confruntă oamenii, așteptările pe care le au și facem tot posibilul ca vocea lor să fie auzită la nivel național, astfel încât să fie identificate și soluțiile ce se impun.

Am decis să vin cu această adresare către Dvs., după ce am constatat o mare îngrijorare în societate legată de posibila atragere a Moldovei în scenarii ce ar pune în pericol pacea. Oamenii nu înțeleg de ce crește bugetul Ministerului Apărării și de ce Armata Națională este înzestrată cu tehnică provenită de la partenerii externi. De asemenea, cetățenii se întreabă care este necesitatea achiziționării unor radare scumpe și dacă vor urma noi achiziții gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar niște obiecte ineficiente. Multe întrebări cetățenii noștri au și în raport cu aplicațiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte țări. O mare îngrijorare este și în raport cu decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru. De asemenea, oamenii sunt alertați și de informațiile gen deschiderea unei misiuni militare a Franței în Republica Moldova. Sunt și o mulțime de alte întrebări, care apar inclusiv ca urmare a declarațiilor Dvs. sau a altor reprezentanți ai guvernării, care sugerează că Moldova se pregătește de ceva, dar încă nu e clar de ce.

Stimată Doamnă Președinte!

Fiind în contact direct și permanent cu cetățenii Republicii Moldova, am sesizat că gradul de îngrijorare în societatea noastră a crescut semnificativ după ce autoritățile de la București au operat modificări în legislația lor care le permit să intervină militar peste hotarele României pentru a-și apăra cetățenii. Se știe că mulți cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenia României. În acest context, oamenii se întreabă ce stă la baza deciziei respective a autorităților române și dacă nu cumva se are în vedere o posibilă intervenție a Armatei Române în Republica Moldova.

Toate aceste îngrijorări, toate aceste întrebări fără răspunsuri induc o anumită stare de panică în societatea noastră și, dacă ați avea același dialog, același contact direct cu oamenii, pe care îl avem noi, cu siguranță ar resimți și Dvs. acest lucru. Iar aceste frici pe care le au cetățenii noștri sunt și mai mult amplificate de nedorința Dvs. și a regimului Dvs. de a discuta despre neutralitate, de a introduce acest subiect în cadrul referendumului pe care l-ați inițiat. Sincer vă spun că poziția Dvs. față de subiectul respectiv nu este înțeleasă de oameni și ei se întreabă de ce nu doriți să aflați opinia alegătorilor la acest subiect. Fiți de acord, Dnă Președinte, că poziția Dvs. este destul de dubioasă și de neînțeles, iar oamenii au tot dreptul să se întrebe dacă, având această poziție față de neutralitate, nu cumva intenționați atragerea Moldovei în scenarii ce ar pune în pericol pacea.

Stimată Maia Sandu!

Dat fiind această stare de spirit care există în societate și pornind de la solicitările formulate de oameni direct, în carul întâlnirilor noastre, vă cer să ieșiți public și, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, să răspundeți la toate întrebările și temerile cetățenilor, pe care le-am formulat în această scrisoare deschisă. Cetățenii așteaptă explicații și Dvs. sunteți datoare să le oferiți. Nu vă mai puteți ascunde după niște răspunsuri formale, semnate de funcționari din cadrul Președinției. Atunci când există asemenea stare de spirit în societate, comandantul suprem al forțelor armate, președintele țării, trebuie să iasă și să dea garanții oamenilor că Moldova nu va fi atrasă în jocuri și scenarii care nu au nimic în comun cu interesul țării, al cetățenilor, că pacea în țara noastră nu va fi pusă în pericol.

Cea mai prețioasă comoară pe care o avem este pacea și ea trebuie păstrată cu orice preț. Iar dacă Dvs. nu veți veni cu clarificările de rigoare, nu vă veți asuma public angajamentul de a nu atrage Moldova în scenarii ce ar perturba pacea, doar veți amplifica temerile care există în societate.

De asemenea, vă îndemn, stimată Maia Sandu, să faceți abstracție de interesele politice înguste pe care le aveți și, cât încă acest lucru e posibil, să introduceți întrebarea privind neutralitatea Republicii Moldova în cadrul referendumului pe care vreți să-l organizați în toamnă. Dacă nu veți face acest lucru, cetățenii vor avea un motiv în plus să bănuiască că Dvs. intenționați să atrageți Moldova în scenarii periculoase pentru țară, pentru cetățeni.

Cu respect, Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.