logo

Scindarea și coalizarea unor partide poate influența rezultatele alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/scindarea-si-coalizarea-unor-partide-poate-influenta-rezultatele-alegerilor-8008_1071778.html

Scindarea unor formațiuni și coalizarea altora ar putea influența opțiunile electoratului din circumscripția nr. 38 Hâncești la parlamentarele noi din 15 martie 2020. Comportamentul partidelor în spațiul public este un element crucial, la fel ca și prestația candidaților. Pentru o imagine mai largă a contextului politic și electoral din preajma alegerilor, pe portalul alegeri.md (lansat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte) au fost au fost publicate mai multe informații de interes public.

Într-o conferință de presă la IPN directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a declarat că a fost estimat potențialul organizatoric și administrativ al formațiunilor politice. Similar evenimentului electoral din toamna anului trecut, factorul organizatoric al partidelor politice s-a manifestat plenar și în cadrul desemnării și înregistrării candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38. Totuși, există mai mulți agenți capabili să influențeze rezultatele alegerilor din 15 martie, acestea țin de prestația candidaților și comportamentul partidelor în spațiul public – scindări, coalizări etc.

La alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești participă șapte candidați, în comparație cu patru care au participat în această circumscripție la scrutinul electoral parlamentar din 24 februarie 2019. Potrivit directorului ADEPT, interesul sporit pentru alegerile din 15 martie indică că acestea sunt văzute ca un exercițiu înainte de alegerile prezidențiale.

„Dacă pornim de la premisa că alegerile din circumscripția nr. 38 sunt un fel de preludiu, un micro-poligon de testare a tacticilor, noi putem doar să oferim formațiunilor politice, opiniei publice informații despre ce se întâmplă, dacă lucrurile stau într-o anumită manieră, dacă partidele se scindează sau dacă se unesc. Vom vedea efectele acestor mișcări în cadrul partidelor prin prisma rezultatelor pe care le vom avea la alegerile din 15 martie. După 15 martie va fi exact momentul când vom face bilanțul și concluzii. Și acele concluzii probabil vor fi util forțelor politice și probabil alegătorilor din Republica Moldova”, a menționat Igor Boțan.

Pe portalul alegeri.md pot fi găsite știri electorale, datele biografice ale candidaților înregistrați, declarațiile de avere și interese personale, ofertele electorale și declarațiile de presă ale acestora. De asemenea, în ziua alegerilor parlamentare din 15 martie 2020 pe site-ul www.alegeri.md va fi reflectată prezența alegătorilor la urnele de vot, iar după închiderea secțiilor de votare vor fi publicate rezultatele obținute de fiecare candidat și rapoartele de monitorizare ale campaniei electorale.