Scindarea presei trebuie să ofere publicului posibilitatea să ajungă la adevăr, deputat
https://www.ipn.md/index.php/ro/scindarea-presei-trebuie-sa-ofere-publicului-posibilitatea-sa-ajunga-la-7965_982274.html
În Republica Moldova, scindarea presei a început în anul 2001 şi acest fenomen este prezent şi acum, a constatat deputatul neafiliat, Victor Stepaniuc, aseară, 3 mai, în emisiunea „Politica în Direct” la postul public de televiziune Moldova 1, transmite Info-Prim Neo.
Parlamentarul a oferit în acest sens exemplul publicaţiilor „Comunistul” şi „Timpul”, spunând despre ultima că „mobilizează societatea cu o mare agresiune faţă de opoziţie”.
Jurnalistul Alexandru Canţâr, preşedinte al Comitetului pentru libertatea presei, a remarcat că, atâta timp cât un ziar acceptă să fie un instrument propagandistic, atâta timp va exista o scindare a presei.
„Sigur, toate ziarele au anumite simpatii politice care sunt transparente sau vizibile, dar acestea sunt expuse ca editorial sau comentariu, iar la ştiri trebuie să se păstreze principiul echidistanţei şi imparţialităţii. Este total lipsit de respect ca şi ştirile să fie politizate”, a menţionat Alexandru Canţâr.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, deputatul PLDM, Mihail Şleahtiţchi, a spus că scindarea presei trebuie să fie una tolerată, care să ofere publicului posibilitatea să ajungă la adevăr prin prisma luptei de opinie reflectată în ziare.
Victor Stepaniuc s-a referit la felul cum au fost şi sunt reflectate evenimentele din aprilie 2009. „Eu am fost martor la evenimentele din 7 aprilie. Vreau să spun că, în ultimele luni, asistăm la o spălare de creieri, pentru că se dă toată vina pe fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc şi pe poliţişti, dar mă mir că presa nu a făcut o investigaţie să dea răspuns la mai multe întrebări”, a subliniat parlamentarul.
Victor Stepaniuc spune că partidele de la guvernare nu se deosebesc cu nimic de fosta conducere pentru că, la fel, nu au oferit răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009, cine au fost organizatorii.
Moderatorul emisiunii, Petru Macovei a amintit că până acum Republica Moldova a avut 13 dosare la CEDO în care au fost vizate mijloace de informare în masă. Unul din dosare a fost câştigat de deputatul Victor Stepaniuc, care, în instanţele naţionale, s-a judecat cu ziarul „Flux”. Victor Stepaniuc a menţionat că de vină este sistemul judecătoresc care nu poate face dreptate.
În 2009, Republica Moldova s-a clasat pe locul 114 din 175 de ţări la capitolul libertăţii presei.