logo

Schimbarea la față a corupției: de la bani la cadouri. Sondaj


https://www.ipn.md/index.php/ro/schimbarea-la-fata-a-coruptiei-de-la-bani-la-7967_1107187.html

Corupția în Moldova se schimbă la față. Deși mărimea mitei a crescut, aceasta a căpătat o nouă formă. Pentru rezolvarea neoficială a problemelor în sectorul public se dau mai puțini bani, dar se recurge mai mult la relații și cadouri. Cel puțin așa arată rezultatele Sondajului național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și realizat de compania Date Inteligente, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la IPN,vicedirectorul iData, Veronica Ateș, a declarat că rezultatele sondajului au arătat că în 2024 pentru rezolvarea neoficială a problemelor peste 37% din agenții economici chestionați au apelat la relații și contacte și doar 30% au dat bani în acest scop. Pentru comparație, în 2017 mai mult de 41% dintre agenții economici au dat bani pentru a-și rezolva problemele neoficial. Totodată, peste 20 % din respondenți au dat cadouri drept mită în sectorul public.

Peste 11% dintre agenții economici chestionați spun că au fost presați să dea mită.
 
Sondajul mai arată că, în cazul în care au denunțat acte de corupție, peste 20% dintre respondenți și-au rezolvat problema. 70 % nu au găsit rezolvare.

La întrebarea: „În ce măsură corupția împiedică dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova” , 14% dintre agenții economici chestionați au spus că „împiedică foarte mult”, față de aproximativ 27% în anul 2017.

Totodată, peste 55% consideră că este necesară înăsprirea sancțiunilor ce țin de faptele de corupție pentru agenții publici, iar mai mult de 52% aleg ca soluție eficientizarea activității sistemului judiciar pentru a promova integritatea în sectorul public. 42% dinte participanții la sondaj recomandă programe de instruire pe tema integrității pentru personalul din sectorul public.

Sondajul național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de către Centrul de Analiză și prevenire a Corupției, cu suportul Suediei, în perioada 27 iunie-2 august 2024. Sondajul este efectuat pe un eșantion de 530 de ÎMM-uri, cu o eroare de eșantionare de 4,2%


Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.