Scandal la modificarea componenţei Biroului Permanent al Parlamentului
https://www.ipn.md/index.php/ro/scandal-la-modificarea-componentei-biroului-permanent-al-parlamentului-7965_959396.html
Numărul deputaţilor comunişti în Biroul Permanent (BP) al Parlamentului a crescut, deşi componenţa fracţiunii a rămas aceeaşi de la accederea în actualul legislativ. Parlamentul a aprobat în şedinţa de joi, 18 mai, modificări în componenţa BP, care au provocat discuţii controversate în plen, fiind criticate de opoziţie.
Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, a declarat că Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) a depus 2 cereri prin care solicita excluderea din componenţa BP a deputaţilor Oleg Serebrian şi Dumitru Braghiş, care anterior au părăsit fracţiunea, şi înlocuirea acestora cu deputaţii Veaceslav Untilă şi Ion Guţu.
Potrivit lui Ţurcan, fracţiunea comuniştilor a decis, însă, ca unul din cele două locuri în Birou să fie atribuite acesteia, având în vedere reducerea numerică a fracţiunii AMN de la 34 la 16 deputaţi. Fracţiunea a decis să-l propună pe Ţurcan în această funcţie.
Declaraţia lui Ţurcan a provocat nemulţumirea şi critica deputaţilor AMN, dar şi a celor 2 deputaţi excluşi din componenţa BP.
Veaceslav Untilă, vicepreşedintele fracţiunii AMN, a declarat că comuniştii nu pot ocupa încă o funcţie de membru al Biroului care, de fapt, revine AMN. Chiar dacă numărul deputaţilor AMN s-a redus, numărul legislatorilor comunişti nu a crescut, a spus el, specificând că prin această iniţiativă fracţiunea majoritară încalcă drepturile opoziţiei din Parlament.
Dumitru Braghiş a declarat că iniţiativa comuniştilor crează precedente periculoase pentru activitatea Parlamentului. Conform regulamentului, componenţa BP se face pe baza reprezentativităţii fracţiunilor în Parlament şi nu între ele înseşi. Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Oleg Serebrian.
Poziţia fracţiunii majoritare a fost susţinută de liderul PPCD Iurie Roşca care a declarat că odată cu destrămarea fostului Bloc „Moldova Democrată”, AMN nu poate pretinde la acelaşi număr de funcţii.
Prin votul deputaţilor comunişti, democraţi şi creştin-democraţi, Parlamentul i-a exclus pe Braghiş şi Serebrian din componenţa BP şi i-a numit în această funcţie pe Vladimir Ţurcan şi Ion Guţu.
Alte controverse a provocat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea componenţei nominale a unor comisii parlamentare. Partidul Democrat a solicitat un loc în componenţa Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, propunându-se excluderea unui deputat AMN din această comisie şi transferarea acestuia ca membru al Comisiei pentru drepturile omului.
Deputaţii AMN au respins această propunere, menţionând că astfel este încălcat regulamentul. După mai multe discuţii, spicherul Marian Lupu a suspendat examinarea acestei chestiuni, anunţând şedinţa Biroului Permanent. După aceasta, chestiunea nu a mai fost discutată în plen.