logo

Săptămâna viitoare la Tiraspol se planifică o întrevedere în formatul 1+1


https://www.ipn.md/index.php/ro/saptamana-viitoare-la-tiraspol-se-planifica-o-intrevedere-in-7965_1102035.html

Săptămâna viitoare, în regiunea transnistreană urmează să aibă loc o întrevedere a reprezentatului Tiraspolului în procesul de negocieri, Vitali Igantiev, și a reprezentantului Chișinăului, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Ședința este planificată pentru marți, iar discuțiile urmează să se axeze pe subiecte economice, transmite IPN.

Administrația de la Tiraspol anunță că subiectul principal al întrevederii îl reprezintă „măsurile de presiune economică asupra Transnistriei din partea Republicii Moldova și consecințele negative ale acestora”. „Este vorba despre introducerea de noi taxe vamale pentru agenții economici transnistreni, blocarea exporturilor de la întreprinderile transnistrene, precum și de la producătorii de alcool”, mai precizează autoritățile nerecunoscute.

Întrevederea în formatul 1+1 are loc pe fundalul mai multor decizii ale Tiraspolului ca „măsuri de răspuns” la faptul că din 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

De asemenea, întrevederea are loc și pe fundalul unor acuzații din partea Tiraspolului precum că „în Moldova se pregătesc grupuri de luptă pentru a comite atacuri teroriste în regiune”. Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a calificat aceste informații ca fiind cu tentă provocatoare ce urmăresc scopuri propagandistice.

Anul trecut negociatorii Tiraspolului și Chișinăului au avut două întrevederi, în februarie și în iunie. Discuțiile pe marginea diferendului transnistrean aveau loc anterior și în formatul de negocieri 5+2. Acesta include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori. De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022, acest format de negocieri este blocat.