Săptămâna TIC a început cu premii
https://www.ipn.md/index.php/ro/saptamana-tic-a-inceput-cu-premii-7967_990237.html
„Săptămâna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în Moldova – 2011” a început cu premierea învingătorilor Olimpiadei republicane la informatică, precum şi a profesorilor şi specialiştilor IT. Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - 2011 este dedicată temei „O viaţă mai bună cu tehnologia informaţiei şi comunicaţiile în localităţile rurale”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
„Sectorul TIC menţine o dinamică de dezvoltare stabilă şi în condiţiile actuale este sectorul cel mai puţin afectat de criza economică. Veniturile, în anul 2010, au atins un nivel de circa 9% din PIB. Domeniul are un potenţial sporit în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, producerea şi exportul produselor software şi serviciilor TIC. Telefonia mobilă şi fixă se dezvoltă cu ritm sporit. În prezent, la 100 de locuitori revin 33 de telefoane fixe, 89 de telefoane mobile. Penetrarea computerelor este de 37 la 100 de gospodarii şi avem peste 38% din locuitori utilizatori de Internet”, a declarat ministrul Pavel Filip. Oficialul a menţionat că prin aplicarea serviciilor electronice poate fi diminuat nivelul de corupţie, pot fi excluse piedicile birocratice şi, în consecinţă, poate fi ridicat nivelul de încredere al oamenilor în autorităţile statului.
„Există temeiuri să cred că Moldova ar putea deveni pepiniera serviciilor IT şi a specialiştilor calificaţi în domeniu”, a spus prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, prezent la ceremonie.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca, a menţionat că importanţa sectorului TIC a făcut ca Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale să devină o sărbătoare a societăţii întregi şi nu doar a specialiştilor din domeniu.
Începând cu 1969, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor marchează în fiecare an, la 17 mai, semnarea în 1865 a primei Convenţii Internaţionale a Telegrafului şi crearea Asociaţiei Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Asambleea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) au stabilit ca, începând cu anul 2007, ziua de 17 mai să fie declarată Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.