logo

Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/saptamana-teatrului-polonez-la-chisinau-7967_1023372.html

Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău este organizată între 1 şi 8  noiembrie de către Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Teatrul „Aleksander Węgierka” din Białystok, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polonia în Republica Moldova şi a Ministerului Culturii din Polonia, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, acest eveniment consemnează 250 de ani de teatru public în Polonia printr-o suită de acţiuni de rezonanţă, subliniind valoarea şi valorile teatralităţii poloneze. Pe scena teatrului moldovenesc, cultura poloneză este la ea acasă, recent s-a montat „În largul mării”, iar pentru a pune în scenă „Casa de pe graniţă”, după acelaşi Slawomir Mrozek, la Chişinău s-a deplasat  o echipă de artişti, regizorul Agnieszka Korytkowska-Mazur, pictorul scenograf Paweł Dobrzycki şi coregraful Maciej Zakliczynski.

În cadrul Săptămânii Teatrului Polonez la Chişinău vor fi montate şase spectacole -  două ale teatrului gazdă şi patru ale colegilor de la Białystok. Evenimentul va debuta cu premiera „Casa de pe graniţă” după Slawomir Mrozek, regie Agnieszka Korytkowska-Mazur, şi va continua cu 3 spectacole de succes produse de Teatrul „Aleksander Węgierko” din Białystok: „Shakespeare” de Dana Łukasińska, programat pentru 3 şi 4 noiembrie, „Guguły” (Aguride), de Wioletta Grzegorzewska, 5 şi 6 noiembrie, „Glany na glanc” (Cherry docs), de David Gow, 7 şi 8 noiembrie. Toate spectacolele sunt lucrate în stilistica teatrului polonez contemporan.

„Shakespeare” e un spectacol complex despre pasiunile, dorinţele umane, despre violenţa în artă, teatralizarea politicii şi politizarea teatrului. Geniul din Stafford este trecut printr-o maşină de tocat ce tratează cultura populară ca pe o halcă de carne. Pateul rezultat este la fel de reconfortant ca cel văzut în „Titus Andronicus”.

„Aguride” spune povestea intrării în adolescenţă, în contextul realităţii poloneze, a celor ce nu vor părăsi vreodată cătunul Hektary, un sat oarecare, precum şi a celor care aleg să-şi ducă viaţa la oraş.

„Cherry Docs” descrie o întâlnire între două persoane cu atitudini diametral opuse: un skinhead care a ucis un indian şi un evreu liberal care îi va fi avocat. Nimic nu sugerează posibilitatea unei cooperări între cei doi. Totuşi, avocatul întreprinde o tentativă curajoasă de a înţelege mentalitatea clientului său. Piesa a avut premiera în Canada acum 15 ani şi explorează problemele ce încă mai există în Polonia, cazurile de naţionalism şi agresiune rasistă.