logo

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la anti-microbiene


https://www.ipn.md/index.php/ro/saptamana-mondiala-de-constientizare-a-rezistentei-la-anti-microbiene-7967_1085908.html

Cele mai multe răceli și gripe sunt provocate de viruși împotriva cărora antibioticele nu sunt eficace. Antibioticele nu reduc febra sau simptome precum strănutul. Populația trebuie să cunoască faptul că antibioticele trebuie administrate doar dacă au fost prescrise de medic, iar tratamentul trebuie urmat în întregime, cu respectarea frecvenței indicate, chiar dacă pacientul se simte bine. Este interzisă folosirea antibioticului rămas de la alt tratament. Cu aceste mesaje vin autoritățile din sănătate, care au lansat Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la anti-microbiene, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, pe 19 noiembrie, Zinaida Bezverhni, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că genericul din acest an a evenimentului este: „Distribuiți informații, opriți rezistența!”. Vor fi organizate mai multe evenimente pentru informarea publicului larg despre utilizarea rațională, conform prescripției medicale, a preparatelor anti-microbiene.

„Rezistența anti-microbiană reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. Potrivit OMS, rezistența anti-microbiană a atins cote alarmante. În toate regiunile au fost observate niveluri crescute ale rezistenței anti-microbiene la bacteriile asociate cu numeroase infecții comune. De asemenea, crește rezistența la medicamente antivirale, anti-malarice, anti-fungice. Rezistența anti-microbiană este și o povară socială și economică gravă, cauzând anual circa 700 de mii de decese la nivel mondial, iar în lipsa acțiunilor, potrivit estimărilor, până în anul 2050  rezistența anti-microbiană ar putea cauza mai multe decese decât cancerul”, a menționat responsabila.

Potrivit specialiștilor, antibioticele sunt medicamentele care pot să omoare sau să împiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecțiile la om, animale și, uneori, plante. Antibioticele sunt medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene – precum pneumonia pneumococică sau infecții ale sângelui cauzate de stafilococi etc. Însă nu toate antibioticele sunt active împotriva tuturor bacteriilor. Există mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care diferă în ceea ce privește structura chimică și acțiunea contra bacteriilor. Un antibiotic poate fi eficace împotriva unui singur tip sau împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Antibioticele utilizate în mod obișnuit nu mai sunt eficiente și medicul trebuie să aleagă alte antibiotice. Aceasta poate întârzia administrarea tratamentului potrivit și poate duce la complicații, inclusiv la deces.

Specialiștii atenționează că bacteriile cu rezistență la mai multe antibiotice pot cauza o serie întreagă de infecții. Localizarea infecției depinde de bacterie și de starea pacientului.

În contextul marcării Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la anti-microbiene, vor fi organizate activități intersectoriale de comunicare, informare și sensibilizare, care presupun conferințe online, webinare, discuții publice, emisiuni radio, TV etc.