logo

Şansele Moldovei de a avea un guvern bun sunt minime, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/sansele-moldovei-de-a-avea-un-guvern-bun-sunt-minime-experti-7978_1023647.html

Republica Moldova aproape că nu are şanse de a avea în viitorul apropiat un guvern bun care să scoată ţara din criză. Concluziile au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, s-a arătat sceptică în privinţa calităţii viitorului executiv. „Actuala guvernare este una iresponsabilă faţă de cetăţenii săi pentru că s-a ajuns la această situaţie. Acum lupta se dă nu pentru formarea unui guvern profesionist, care să scoată ţara din criză, dar pentru împărţirea posturilor şi atragerea voturilor. Se caută voturi pe la PCRM. Cetăţenii sunt sceptici că vom avea un guvern care să lucreze pentru ei”, a spus Cozonac.

Şi Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă „Politicon”, este rezervat faţă de viitorul guvern. „Şansele următorului guvern sunt proaste. Cu toate că PLDM a lăsat nişte portiţe deschise privind participarea la guvernare, condiţiile lor vor fi dure. Pe de altă parte, proiectul acordului de constituire a alianţei de guvernământ gramul, înaintat de PDM, are o meteahnă. La prima vedere, pare a fi unul bun, însă nu are cronologie. Nu există termeni clari privind realizarea lui. Astfel, acest program reprezintă doar nişte declaraţii. Dar noi şi aşa avem multă retorică. Soluţia ideală ar fi constituirea de către partidele pro-europene a unui guvern profesionist, care să scoată ţara din criză, dar la noi nu prea au şanse soluţiile ideale”, a opinat Ţăranu.

Vitali Catană, expert în drept constituţional, a formulat câteva principii de care ar trebui să se conducă participanţii la formarea viitorului guvern. „În primul rând, trebuie să avem un guvern pro-european. În al doilea rând, trebuie să se ţină cont de soluţionarea crizei miliardului. În al treilea rând, nu sunt de dorit alegerile anticipate. Şi în ultimul rând, contează componenţa politică a viitoarele guvernări. Ea trebuie reprezinte o alianţă dintre PDM, PLDM, PL şi PPEM. La acestea patru direcţii ar trebui de atras atenţia. Dar negocierile sunt dificile din cauza că PLDM nu participă”, a declarat Catană.