logo

Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul, proiect


https://www.ipn.md/index.php/ro/sa-salvam-marturiile-trecutului-pentru-a-construi-viitorul-proiect-7967_1079179.html

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural al Republicii Moldova au fost sau vor fi reconstituite în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Printre acestea, Complexul muzeal de la Hânceşti, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni şi Clădirea Fostei Sinagogi cu Azil din Chişinău.

La o conferință de presă la IPN, Ion Ștefăniță, director general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a precizat că proiectul a fost lansat în 2013, când au fost printate pliante cu genericul: „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Tot în acel an, s-a montat un spot despre ruinele celor trei bijuterii arhitecturale.

Lucrurile la obiectivele menţionate au evoluat pozitiv, spune Ion Ștefăniță. În cazul Complexului muzeal de la Hânceşti, în 2013, după ce a fost publicat filmuleţul cu ruinele conacului, în scurt timp a fost lansat un proiect datorită căruia la momentul actual complexul este o destinaţie turistică. La Căuşeni, partenerii de dezvoltare, în 2016, au încheiat cu Centrul de arheologie un contract de 680 de mii de dolari. În prezent, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” este implementat un proiect de consolidare a picturilor murale şi se fac lucrări de drenaj. Iar la Chișinău, comunitatea evreiască a elaborat documentația de proiect, au fost antrenată o echipă arhitecţi şi, în scurt, vor începe lucrările pe şantier.

Mecanismul de protejare, conservare şi valorificare a patrimoniului din Republica Moldova trebuie să funcţioneze, chiar dacă probleme mai sunt, spune Ion Ștefăniță. E bine că s-au înmulțit proiectele de coordonare, avizare în cadrul Consiliului naţional al monumentelor istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. „Trebuie să continuam în acelaşi ritm, chiar dacă suntem în situaţie de pandemie, când priorităţile statului par a fi sănătatea, educaţia. Noi nu trebuie să ne oprim, ci să luăm în continuare atitudine responsabilă faţă de tot ce înseamnă patrimoniu cultural istoric”, a spus Ion Ștefăniță.

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, începând cu ianuarie 2010 și până în martie 2010,  a evaluat nucleul istoric al oraşului Chişinău, după care a fost prezentat un prim raport al situaţiei reale din nucleul istoric al oraşului. Mai multe detalii pe aceste evaluări se regăsesc în „Cartea neagră a patrimoniului cult a municipiului Chişinău”. După aceasta, Agenția şi-a fixat ca scop să vadă care este situaţia reală în țară, fiind lansată evaluarea tuturor obiectivelor protejate din Republica Moldova. Procesul a început în aprilie 2010, cu nordul Moldovei, și s-a încheiat în 2014, la sud, a precizat directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM, a remarcat că pandemia va trece, oamenii vor reveni la viaţa lor firească. Trebuie să se înțeleagă acest lucru. Monumentele nu trebuie date uitării, pentru că timpul ratat  poate ruina în aşa măsură patrimoniul cultural încât nu va mai fi ce restaura.