logo

S-a stins din viață ex-premierul Valeriu Muravschi


https://www.ipn.md/index.php/ro/s-a-stins-din-viata-ex-premierul-valeriu-muravschi-7967_1072772.html

Cel de-al doilea prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, s-a stins din viață. „În aceste clipe grele, adresăm condoleanțe familiei îndurerate, precum și întregii societăți. Azi am pierdut un lider responsabil și un adevărat om de stat”, se menționează într-un mesaj semnat de conducerea de vârf a țării, transmite IPN.

„Atât mandatul de prim-ministru, cât și mandatul de viceprim-ministru și ministru al finanțelor ale lui Valeriu Muravschi au fost în perioada complicată de constituire a statului. Prim-ministrul Muravschi a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada conflictului de pe Nistru, timp în care instituțiile publice ale tânărului stat abia se formau. Aceștia erau anii de după încetarea războiului rece, plini de incertitudine și provocări, atunci când a fost reproiectată harta lumii”, se spune în mesajul semnat de premierul Ion Chicu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și președintele Igor Dodon.

În mesaj se mai spune că „prin viziunea curajoasă și angajamentul său politic, Valeriu Muravschi a contribuit decisiv ca primii pași ai Republicii Moldova să fie siguri. Pe tot parcursul vieții, Valeriu Muravschi a urmărit obiectivul de a fi util țării, lăsând o moștenire bogată politică și managerială. Azi se poate constata că, inclusiv datorită eforturilor sale neobosite, Moldova  este un stat suveran recunoscut”.

Valeriu Muravschi a ocupat funcţia de viceprim-ministru, ministru al finanţelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). De la 28 mai 1991 până la 1 iulie 1992, Valeriu Muravschi a fost prim-ministru al Republicii Moldova. În anul 1999, Valeriu Muravschi a fondat Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat din Republica Moldova. În 1998 a fost ales deputat în Parlament pe lista Blocului „Pentru o Moldova Democratică şi Prosperă”, aflându-se, până în 2001, în fruntea Comisiei pentru buget şi finanţe a legislativului. La 31 iulie 1999, „pentru activitate îndelungată şi rodnică în organele de stat, contribuţie substanţială la dezvoltarea social-economică a republicii şi înalt profesionalism”, i-a fost conferit Ordinul „Gloria Muncii”.