logo

S-a scumpit gazul


https://www.ipn.md/index.php/ro/s-a-scumpit-gazul-7966_1085633.html

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi, 9 noiembrie, majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali – de la 4,298 la 10,260 lei pentru un metru cub. Noile tarife vor fi aplicate retroactiv, pentru consumul fixat din 1 noiembrie. Luând în calcul și TVA de 8%, gazul îi va costa pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru un metru cub, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Ștefan Creangă, director ANRE, a declarat că devierile tarifare pentru SA „Moldovagaz” sunt în jur de 1,4 miliarde, presiunea financiară pusă pe furnizor practic face imposibil achitarea prețului la gazele livrate țării. „De la începutul, anului am asistat la o creștere continuă a prețurilor medii în fiecare lună a gazului livrat. Dacă în primul trimestru era 124 de dolari mia de metri cubi, vedem că în trimestrul doi sunt deja 541 de dolari mia de metri cubi”, a notat Ștefan Creangă.

Una dintre condițiile contractului de livrare a gazelor către Republica Moldova este achitarea consumului de gaze pentru luna octombrie și noiembrie. Având în vedere devierile foarte mari și prețurile mari, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia ca tarifele să intre în vigoare din 1 noiembrie. „Respectiv, ANRE nu a avut decât să se conformeze, să execute deciziile pentru situații excepționale. Din punctul meu de vedere, decizia este corectă, deoarece situația creată până la semnarea contractului a fost una foarte și foarte complicată pentru sistemul de gaze al Republicii Moldova”, afirmă directorul Agenției.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a obligat ANRE, până pe 30 noiembrie, să verifice integral calculele prezentate de Moldovagaz și să revizuiască tarifele.

Ștefan Creangă a precizat că prețul prezentat de „Moldovagaz” este unul vizionar, calculat estimativ. „Acest tarif este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și la capacitatea consumatorului să-l achite. ANRE, când aprobă tarifele, ține cont de doi factori – capacitatea consumatorului de a achita și capacitatea furnizorului de a livra”, a mai spus Ștefan Creangă.