logo

S-a lansat „Școala Iubirii” la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „NEOVITA”


https://www.ipn.md/index.php/ro/s-a-lansat-scoala-iubirii-la-centrul-de-sanatate-7967_1071530.html

Primul grup de peste 20 de adolescenți și tineri participă, timp de șapte săptămâni, la „Școala Iubirii”, un curs gratuit oferit la inițiativa specialiștilor Centrului de sănătate prietenos tinerilor „NEOVITA” din Chișinău. Tinerii vor afla răspunsuri la întrebările lor ce țin, în special, de educația sexual-reproductivă, transmite IPN.

Natalia Solovei, psiholog la Centrul „NEOVITA”, a declarat că „Școala Iubirii” este un curs în care sunt abordate șapte teme ce țin de dezvoltarea armonioasă a adolescenților, și anume: dragostea, prietenia, cunoașterea de sine, gestionarea emoțiilor, inteligența emoțională, efectele bolilor sexual-transmisibile, contracepția sau sarcina nedorită la adolescenți. Cursul va avea o frecvență de o dată pe săptămână, a câte două ore. Toate cunoștințele vor fi transmise prin jocuri, interacțiune și discuții.

„O persoană tânără are nevoie de „Școala Iubirii” pentru că, în societatea noastră, foarte multe teme nu se discută, din păcate, deschis în familie sau la școală, la lecția de biologie de exemplu. Și mă refer, în special, la aspecte ce țin de reproducere sau sexualitate. Cumva tema este predată închis sau fetelor aparte și băieților aparte, sau nu este deloc predată. Noi suntem de părere că o persoană tânără, cu cât este mai informată, cu atât este mai protejată”, a menționat Natalia Solovei.

Potrivit Galinei Leșco, șefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „NEOVITA”, „Școala Iubirii” este o oportunitate sigură pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare, intereselor tinerilor și pentru a le crea premise pentru o viață și dezvoltare sexual-reproductivă mai armonioasă, cu mai puține riscuri, pentru a putea forma familii mai durabile în viitor. „Cunoștințele corecte în acest domeniu doar protejează, lipsa lor duce la foarte multe probleme”, a spus Galina Leșco.

Galina Leșco a remarcat că sursele de informare la tema sexualității și a pregătirii pentru viață trebuie diversificate. „Este necesar să existe programe foarte clare de educație pentru sănătate, programe comprehensive, care să includă și educația sexuală, și alimentația sănătoasă, să ofere tinerilor mai multe informații despre imaginea corporală, încrederea de sine, comunicarea asertivă, tot așa cum sunt necesare programe de parenting”, a mai spus Galina Leșco.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă – extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor în Republica Moldova”, implementat de Asociația obștească „Sănătate pentru tineri”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.