logo

S-a dat startul ultramaratonului RUBICON 2024


https://www.ipn.md/index.php/ro/s-a-dat-startul-ultramaratonului-rubicon-2024-7967_1103475.html

De la Chișinău la București, pe jos – este o provocare pe care și-au asumat-o participanții la ultramaratonul RUBICON 2024, startul căruia a fost dat vineri, 22 martie, în Piața Marii Adunări Naționale. Maratonul este organizat în premieră în regim transfrontalier. Participanții urmează să parcurgă circa 500 de kilometri, prin Chișinău, UTA Găgăuzia și patru raioane din Republica Moldova. Traseul va continua cu cinci județe din România. Competiția se va încheia la București pe 24 martie, transmite IPN.

„Suntem astăzi aici să recunoaștem și să apreciem curajul și determinarea Dvs. Suntem aici să sărbătorim sportul și sănătatea. Știu că fiecare pas pe care o să-l faceți pe această distanță lungă se datorează forței Dvs. interioare. Știu că fiecare dintre Dvs. are, probabil, un motiv propriu care l-a determinat să accepte această provocare, dar există și un motiv comun – să scurtăm distanța de la Chișinău la București, să apropiem Republica Moldova de România, să consolidăm pacea, prietenia și solidaritatea”, a menționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discursul său de susținere a participanților la competiție.

Șefa statului și-a exprimat siguranța că toți cei care participă la maraton au încredere în forțele proprii. „Asta îmi doresc și pentru țara noastră – să avem încredere în forțele proprii, în pofida obstacolelor să mergem împreună înainte, să ajungem să facem parte din marea familie europeană, pentru că suntem cu toții uniți de dragostea noastră pentru țară, de dorința noastră pentru a asigura pacea, libertatea și bunăstarea”, a spus președintele.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, le-a urat alergătorilor o cursă ușoară și a precizat că la maraton participă și angajați ai ministerului. „Aveți tot respectul și aprecierea noastră. Sunteți o sursă de inspirație că v-ați angajat în această provocare. Sperăm foarte mult să vă revedem cu bine la Chișinău, cu rezultate frumoase”, a spus ministrul.

„Astăzi, din inima Moldovei – Arcul de Triumf dăm start la cursa eroilor, RUBICON 2024 Chișinău – București.  Să avem picioare ușoare și într-un ceas bun”, i-a încurajat pe participanți Maxim Zorchin, unul dintre organizatorii evenimentului.

RUBICON 2024 încurajează un stil de viață activ și sănătos, dar este și o oportunitate de a descoperi peisajele unice și bogăția culturală a regiunilor traversate. Participanții devin ambasadorii prieteniei între România și Republica Moldova și, prin exemplul lor, vor transmite un mesaj puternic de deschidere și solidaritate, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Sport din România, Elisabeta Lipă, citată într-un comunicat de presă al organizatorilor competiției.

Grupul de alergători va intra în România pe la punctul de trecere a frontierei Oancea. Participanții vor purta asupra lor apa și hrana, alergând atât ziua, cât și noaptea. Se estimează că întreg traseul va fi parcurs în aproximativ 52 de ore. Un autocar pus la dispoziție de organizatori va însoți atleții pe întreaga durată a evenimentului. Câștigătorul RUBICON 2024 va primi, pe lângă cupă, un scut special, unde va putea plasa toate insignele etapelor cucerite de el.

Traseul planificat va totaliza 478 de kilometri și va trece prin  Ialoveni, Cimișlia, Taraclia, Gagauzia și Cahul, precum și județele Galați, Brăila, Buzău, Ialomița și Ilfov, dar și Bucureștiul, fiecare zonă corespunzând cu cel puțin una și maximum zece etape din cele 46 de etape ale cursei.