logo

S-a dat startul admiterii în facultăți


https://www.ipn.md/index.php/ro/s-a-dat-startul-admiterii-in-facultati-7967_1066815.html

Au început înscrierile la facultate. Ca și în anii precedenți, fiecare universitate și-a stabilit propriile termene de depunere a actelor şi propria metodologie de admitere.

Radu Melnic, secretar responsabil al comisiei de admitere la Universitatea Tehnică a Moldovei, a declarat pentru IPN că  depunerea dosarelor pentru ciclul întâi licență a început pe 15 iulie și se va încheia pe 18 iulie, iar înscrierile pentru ciclul doi masterat au început pe 8 iulie și vor dura până pe 18 iulie.

„Locurile cu taxe de studii sunt practic nelimitate, dar fără a depăși capacitatea aulelor, iar locurile fără taxe nu au fost încă aprobate de Guvern, dar sperăm să obținem mai multe ca anul trecut. Dacă în 2018 au fost 1268 de locuri fără taxe de studii, anul acesta sperăm să obținem 1350”, a spus Radu Melnic.

Acesta a mai precizat că, din experiența anilor trecuți, cele mai solicitate facultăți sunt Economia, unde în 2018 s-a înregistrat o concurență de 30 de candidați pentru un loc, dar și Tehnologia Informațiilor, unde anul trecut pentru 100 de locuri au candidat aproape 900 de persoane.

În ceea ce privește modalitățile de admitere, pentru șapte specialități va fi nevoie de examene suplimentare (matematică, limbi străine sau desen tehnic). Notele la aceste examene vor conta în proporție de 40% la stabilirea mediei. 30% din nota finală va fi formată din media anilor de studii, iar 30% din nota la examenul de absolvire. La celelalte specialități, unde nu este nevoie de examene suplimentare, 50% din media de admitere va fi formată din media anilor de studii, iar 50% din media examenului de absolvire.

Înscrierile au început de pe 15 iulie și la Universitatea de Stat din Moldova. Galina Rusu, secretar responsabil de admitere, a declarat pentru IPN că, în primul tur de admitere, studenții își pot depune actele până pe 18 iulie. „Pe 19 iulie va fi afișată lista celor care sunt admiși, aceștia vor trebui până pe 22 iulie să depună actele în original. Pe data de 23 iulie va fi afișată lista finală cu toți cei care vor să devină studenți la USM”, a spus Galina Rusu. Pentru locurile rămase neocupate după primul tur se vor organiza alte două tururi de înscriere, între 23 iulie și 1 august, respectiv 1 – 26 august.

Secretarul responsabil cu admiterea la USM a mai precizat că, în urma discuțiilor publice care au avut loc până acum, se preconizează ca secția de Tehnologie a Informațiilor să obțină un plus de 400 de locuri față de anul trecut. Galina Rusu a mai precizat că, în anii trecuți, cele mai căutate specialități au fost Științele Economice, Dreptul, Limbile Străine și IT.

Galina Rusu a mai precizat că cei care au media peste 8 la disciplinele reale și cei cu media peste 8,5 la disciplinele umane vor beneficia de burse din partea universității. În ce privește media de admitere, 30% este formată din media la examenul de absolvire, în timp ce 70% este formată din media anilor de studii.