logo

Rusia încearcă să streseze moldovenii până la alegeri, pentru a crea anumite tensiuni, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-incearca-sa-streseze-moldovenii-pana-la-alegeri-pentru-a-7978_1014400.html

Rusia încearcă să acţioneze psihologic asupra Moldovei în toată perioada de până la alegeri. Totuşi, aplicarea taxelor vamale asupra produselor din Moldova încurcă într-un fel planurile Rusiei. Dacă introduce taxe la importul produselor din Republica Moldova, aceste taxe se vor aplica tuturor, inclusiv exportatorilor din Găgăuzia şi celor din regiunea transnistreană. Din acest motiv Federaţia Rusă nu va putea să promoveze mai departe politica fragmentată în Republica Moldova. De această părere este expertul economic, Viorel Gârbu, care a adăugat că din punctul acesta de vedere, mai degrabă, Federaţia Rusă încearcă să-i streseze pe moldoveni cât de mult poate până la alegeri, pentru a crea anumite tensiuni psihologice, transmite IPN.

Expertul a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că şi chiar dacă Rusia ar renunţa la embargourile pe care le-a operat deja, agenţii economici vor fi nevoiţi să achite taxe, iar aceste taxe sunt în cazul Rusiei, potrivit OMC, de 10%. În cazul UE, acest procent este sub 3%. Dar pentru categorii de bunuri diferite, taxele sunt diferite: de exemplu în cazul băuturilor alcoolice, aceste taxe sunt de 30%, iar în cazul legumelor aceste taxe ajung la 8-9%, iar la produsele din carne se ridică la 16%. Deci, acestea sunt costuri pe care vor trebui să le suporte agenţii economici din Republica Moldova, fiindcă nu vor putea, în linii mari, să majoreze preţurile; deci vor trebui să reducă marja de profit din operaţiunile de export în Federaţia Rusă.

Viorel Gârbu spune că autorităţile trebuiau să se gândească mai devreme, fiindcă mesaje verbale s-au făcut foarte multe, atât la nivelul premierului, cât şi la nivelul altor demnitari ruşi care spuneau că Moldova o să suporte consecinţe. „În prezent autorităţile nu au foarte multe la îndemână. Suntem în an electoral, iar mijloacele financiare sunt îndreptate pentru măriri de salarii şi pensii, precum tradiţional se întâmplă în Republica Moldova. Agenţii economici din sectorul agricol care sunt afectaţi de măsurile punitive ale Federaţiei Ruse au nevoie de mijloace financiare pentru că trebuie ceva să facă ca să-şi îmbunătăţească situaţia financiară. Guvernul trebuie să vină cu subvenţii, trebuie să stimuleze consumul intern. Pentru a stimula consumul intern a fost aplicată acea măsură – 20 milioane de lei pentru a oferi posibilitatea procurării merelor moldoveneşti pentru armată şi şcoli. Dar nu este suficient”, a subliniat expertul.

Potrivit calculelor expertului, pierderile Agenţilor economici se vor cifra la 200 de milioane de dolari. Viorel Gârbu a adăugat că Guvernul poate să vină cu măsuri de stimulare a exporturilor. De exemplu, Moldova are o reţea destul de dezvoltată de ambasade peste hotare, prin intermediul acestor ambasade pot fi promovate relaţiile comerciale ale Republicii Moldova în statele UE şi Guvernul ar trebui să profite de acest instrument pe care îl are la îndemână. O altă măsură ar fi că poate ar trebui ca Guvernul să răspundă cu aceeaşi monedă şi să impună anumite măsuri reciproce, să găsească anumite probleme la produsele importate din Federaţia Rusă care nu sunt de cea mai înaltă calitate. „Dacă Guvernul restricţionează accesul pe piaţa Republicii Moldova a băuturilor alcoolice şi lactate din Federaţia Rusă, eliberăm pe piaţă un spaţiu de 60 de milioane de dolari. Acest spaţiu ar putea fi valorificat de agenţii economici din Republica Moldova şi ar fi un ajutor indirect pentru agenţii economici afectaţi de embargoul rus”, a încheiat expertul.

La mijlocul lunii iulie, Federaţia Rusă a interzis importul pe piaţa sa a fructelor şi conservelor din Moldova, vinurile fiind interzise deja de un an. Recent, Guvernul rus a semnat o hotărâre privind impunerea taxelor vamale asupra produselor moldoveneşti care mai pot fi exportate pe piaţa sa.