logo

Rusia este împotriva soluţionării conflictului transnistrean, Promo-LEX


https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-este-impotriva-solutionarii-conflictului-transnistrean-promo-lex-7965_1004148.html

Federaţia Rusă este împotriva vizitelor delegaţiilor străine în Zona de Securitate deoarece este împotriva rezolvării conflictului transnistrean. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole. Comentariul vine ca urmare a dezacordului exprimat de către delegaţia rusă şi cea transnistreană din Comisia Unificată de Control faţă de vizita în Zona de Securitate, la 22 martie, a unei echipe multinaţionale sub auspiciul experţilor canadieni, transmite IPN.

Ion Manole a declarat că acest dezacord este o dovadă în plus că rolul Federaţiei Ruse nu este de a menţine pacea şi stabilitatea în Republica Moldova, dar de a-şi menţine controlul asupra regiunii transnistrene. Directorul Promo-LEX a mai subliniat că juriştii asociaţiei au înregistrat numeroase cazuri şi fenomene grave ce conduc la încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului în presupusa Zonă de Securitate. Ion Manole a specificat că în urma acestor analize s-a constatat că actualul format de pacificare nu este eficient. Acesta nu corespunde tuturor standardelor necesare, fiind compuse exclusiv din părţile beligerante, Rusia, Moldova şi structurile paramilitare ilegale din stânga Nistrului. Ele nu reprezintă instituţii, state sau organizaţii dezinteresate.

De asemenea, potrivit Promo-LEX, formatul de pacificatori nu asigură careva garanţii locuitorilor din teritoriul regiunii transnistrene, deoarece lipsesc instrumente legale sau eficiente de implicare sau stopare a abuzurilor şi încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului. Formatul de pacificatori nu conţine o perioadă clară pentru presupusa Misiune de Pacificare. Astfel, actualul format este unul extrem de politizat şi ineficient, deoarece nu  poate contribui la soluţionarea problemei transnistrene, a mai spus Ion Manole.

Potrivit directorului „Promo-LEX”, delegaţia rusă, în calitatea sa de pacificator, nu ar trebui să aibă careva obiecţii pentru diverse misiuni internaţionale, chiar civice, de monitorizare sau inspectare a zonei, obiectelor, unităţilor şi a trupelor pacificatoare.

În conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011, care este unul din principalele instrumente existente în cadrul dimensiunii politico-militare a cooperării internaţionale, vizite de inspectare sunt desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova de 3 ori pe an.