logo

Rusia condiţionează retragerea muniţiei militare din stânga Nistrului cu elaborarea unui nou statut model “al statutul transnistrean”


https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-conditioneaza-retragerea-munitiei-militare-din-stanga-nistrului-cu-elabora-7965_961148.html

Ministerul rus de Externe propune o cale în 3 etape de deblocare a procesului de negocieri în problema transnistreană, a declarat Valeri Keniakin, reprezentantul special al MAE rus pe probleme cu statele CSI. Poziţia Rusiei constă în aceea că la moment este necesar de înfăptuit toate acţiunile necesare pentru reluarea dialogului între Chişinău şi Tiraspol, a declarat Keniaikin citat de presa rusă. Primul punct al planului rusesc, potrivit oficialului, constă în „realizarea acordului principial, la moment fără definitivarea detaliilor dintre R. Moldova şi Transnistria cu participarea mediatorilor”. Pentru aceasta e nevoie să fie elaborat statutul unui nou model „al statului transnistrean”. Ambasadorul a menţionat, drept cel de-al doilea punct al planului, finalizarea evacuării tehnicii militare din Transnistria. „Rusia şi-a luat angajamentul la nivelul corespunzător că este gata să definitiveze acest proces”, a spus el. În al treilea rând, dacă aceste acorduri vor fi îndeplinite, se poate merge mai departe pe calea revederii operaţiunii de pacificare ruse în Transnistria, a conchis Keniaikin. Negocierile în format „5+2” în reglementarea conflictului transnistrean au fost întrerupte la finele lunii februarie.