Rusia ar putea începe acordarea ajutorului umanitar Transnistriei în zilele apropiate
https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-ar-putea-incepe-acordarea-ajutorului-umanitar-transnistriei-in-zilele-apro-7965_958435.html
Duma de Stat a Federaţiei Ruse va recomanda Guvernului să acorde ajutor umanitar la scară mare populaţiei din Transnistria, transmite Info-Prim Neo cu referire la presa din Rusia.
În cadrul întrevederii de luni, 20 martie, cu preşedintele Dumei Boris Grâzlov, liderul Sovietului Suprem de la Tiraspol Evgheni Şevciuk s-a adresat Federaţiei Ruse să acorde ajutor umanitar populaţiei regiunii „în legătură cu regimul de blocadă a Transnistriei impus de către autorităţile de la Chişinău şi Kiev”. Despre aceasta a declarat pentru Interfax Andrei Kokoşin, preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru relaţii cu CSI.
Această rugăminte a găsit întreaga susţinere şi înţelegere din partea conducerii Dumei ruse, a menţionat Kokoşin.
El a mai spus că Transnistria are nevoie acută de bunuri de primă necesitate, medicamente, utilaj pentru instituţiile medicale, hrană pentru copii, etc. Toate aceste mărfuri Duma va recomanda Guvernului să le acorde Transnistriei în regim de urgenţă, a spus Kokoşin.
Potrivit lui, ajutorul umanitar va începe să ajungă în Transnistria în următoarele zile.
Anterior şi ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus Valerii Keniaikin a declarat că Federaţia Rusă va acorda ajutor umanitar Transnistriei şi va lua decizii referitor la acordarea sprijinului financiar. Moscova susţine că va ajuta Transnistria motivând că aici s-ar putea produce o criză umanitară, în urma implementării de către Ucraina, începând cu 3 martie, a noilor reguli de tranzitare a hotarului moldo-ucrainean. Atât Moscova cât şi Tiraspolul califică această acţiune drept „blocadă economică a Transnistriei”.
În acelaşi timp, Occidentul susţine acţiunile Kievului şi Chişinăului. Joi, 16 martie Parlamentul European a chemat Federaţia Rusă, într-o rezoluţie referitor la situaţia din Transnistria, să stopeze imediat susţinerea sa faţă de regimul de la Tiraspol, să reafirme angajamentul faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să retragă trupele sale şi muniţiile militare de pe teritoriul moldovenesc necondiţionat.