logo

Rusia a contestat la Marea Cameră hotărârea CEDO în cazul țăranilor din Dubăsari


https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-a-contestat-la-marea-camera-hotararea-cedo-in-cazul-taranilor-din-dubasari-7965_1045034.html

Guvernul Federației Ruse a contestat hotărârea CEDO în cauza Sandu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse, din 17 iulie 2018, prin care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate a proprietarilor de terenuri agricole din raionul Dubăsari. Cererea guvernului rus va fi examinată de un complet format din cinci judecători ai Marii Camere CEDO, transmite IPN.

Asociația Promo-LEX menționează într-un comunicat de presă că Federația Rusă a solicitat reexaminarea cazului invocând că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată. Autoritățile ruse fac referință la așa-numitele organe transnistrene care, în opinia lor, se fac vinovate de blocarea, de mai bine de zece ani, a accesului a peste 1600 de țărani la propriile terenuri. Dacă cererea va fi admisă, dosarul va ajunge la Marea Cameră a CEDO compusă din 17 judecători ai CEDO, care va examina argumentele guvernului rus.

Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica, menționează că cererea a fost depusă în ultima zi când se permitea depunerea ei și este evidentă dorința guvernului rus de a tergiversa executarea hotărârii. „Problemele ridicate de către Rusia sunt similare ca și în plângerile anterioare, iar complexitatea cauzei Sandu și alții rezidă doar din numărul mare de reclamanți”, menționează Alexandru Postica. Expertul mai spune că argumentele invocate de către Rusia au fost deja examinate în dosarele Catan și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse, Mozer contra Moldovei și Rusei.

Pe 17 iulie, CEDO a constatat că Federația Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost sechestrate de către administrația regiunii transnistrene. Deși cererea a fost înaintată și în privința Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților. Reclamanți sunt 1646 de persoane fizice și trei companii agricole din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, raionul Dubăsari.

CEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte cinci mii de euro pentru prejudiciul moral cauzat. În același timp, a dispus ca Guvernul rus să achite despăgubiri pentru prejudiciul material cauzat celor trei companii agricole, în valoare de aproape 246 de mii de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 de mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit aproape 2,8 milioane de euro, doar în acest caz.