logo

Rusia a amintit Republicii Moldova despre slăbiciunile ei, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/rusia-a-amintit-republicii-moldova-despre-slabiciunile-ei-experti-7978_1006770.html

Vizita ministrului de externe, Natalia Gherman, în Federaţia Rusă, nu a rezolvat situaţia. Rusia doar a amintit, încă odată, Republicii Moldova despre slăbiciunile ţării. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a spus foarte delicat despre faptul că Republica Moldova are o singură cale – ori spre vest, ori spre est. Opiniile au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” la postul Publika TV, transmite IPN.

Directorul Institutului Economie de Piaţă, Roman Chircă, este de părere că Natalia Gherman la Moscova a dat dovadă de patriotism, declarând că Republica Moldova a ales calea de integrare europeană. „În răspunsul său Lavrov a atenţionat într-o formă delicată în ceea ce priveşte preţul la gaze, comerţul şi migraţia moldovenilor. Ei au o armă extrem dureroasă. Dacă Federaţia Rusă ar impune vize, acest lucru ar avea efecte catastrofale – reducerea remitenţelor cu 30-40%, reducerea economiei cu 15%”, a spus Roman Chircă. Analistul este totuşi convins că, indiferent de evoluţia relaţiilor cu Rusia, Republica Moldova va avea de câştigat din calea europeană, pentru că, după o perioadă de timp, populaţia îşi va schimba orientarea din est spre vest, iar Rusia va pierde un as puternic din mânecă.

Directorul adjunct al Institutului de Integrare Europeană, Victor Juc, este de părere că ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, le-a dat de gândit autorităţilor de la Chişinău. „Problema noastră este că ne aflăm între două blocuri, atât economice, cât şi geopolitice. Actuala coaliţie nu va avea nicio viziune nouă şi va merge direct spre Vilnius. Dacă va veni cu un alt mesaj, electoratul nu va înţelege, coaliţia nu mai are spaţiu de manevrare”, a spus Victor Juc. Acesta a adăugat că diplomatul rus nu a folosit capcane în discursul său, ci doar a atenţionat Republica Moldova că trebuie să facă o alegere.

Potrivit politologului Vasile Croitoru, Federaţia Rusă încearcă să hărţuiacă Moldova, astfel încât să se mai reţină din drumul spre Vilnius. Potrivit lui Croitoru, faptul că Natalia Gherman a spus la Moscova că Republica Moldova este un stat suveran şi alege parcursul european a fost cel mai puternic argument. De asemenea, politologul crede că relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă nu se vor schimba, capacităţile diplomatice ale Chişinăului fiind net inferioare faţă de cele ale Kremlinului.

Natalia Gherman a efectuat miercuri, 24 iulie, o vizită la Moscova, la invitaţia lui Serghei Lavrov. La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din toamna acestui an, autorităţile de la Chişinău speră să parafeze Acordul de Asociere cu UE, care prevede şi crearea Zonei de Comerţ Liber.