logo

Rosian Vasiloi: Rezoluția adoptată la ONU este una întârziată


https://www.ipn.md/index.php/ro/rosian-vasiloi-rezolutia-adoptata-la-onu-este-una-intarziata-7978_1042574.html

Expertul Rosian Vasiloi susține că nimeni nu neagă importanța Rezoluției adoptate la Adunarea generală a ONU pe 22 iunie, însă, cu părere de rău, aceasta este una întârziată. Potrivit lui, au trecut practic 27 de ani de la evenimentele tragice de la Nistru și nimeni nu și-a pus în sarcină să ridice nivelul discuțiilor asupra retragerii trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova. Opinia fost exprimată la dezbaterile publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Rosian Vasiloi susține că există mai multe aspecte care nu au fost incluse de către negociatorii moldoveni în această Rezoluție și anume termenele concrete care trebuie luate în considerare în contextul retragerii. De asemenea, este vorba de recunoașterea raioanelor din stânga Nistrului ca parte a Republicii Moldova ocupate, dar și impunerea anumitor sancțiuni în privința Federației Ruse pentru nerespectarea angajamentelor menționate în Convenția de încetare a focului din 21 iulie 1992. „Este vorba despre articolul 4, care prevede expres că subiectul retragerii contingentelor militare ale Armatei a 14-a vor fi negociate între Republica Moldova și Federația Rusă, în același timp Armata a 14-a, cum se numea atunci, va avea un statut neutru, nu se va implica în anumite acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova. Ceea ce cu părere de rău nu se întâmplă. Federația Rusă, în opinia mea, încalcă flagrant această prevedere”, a notat Rosian Vasiloi.

Expertul spune că acum cetățenii vor să știe care vor reacțiile din partea autorităților Republicii Moldova cu privire la implementare acestei Rezoluții. Rosian Vasiloi își dorește ca acțiunile în contextul implementării Rezoluției să vină în primul rând din partea autorităților Republicii Moldova și să nu se întâmple la fel ca și în cazul hotărârii Curții Constituționale care a declarat că o parte din teritoriul Republicii Moldova este ocupat. „În opinai mea personală, noi nu avem acolo Grup operativ al trupelor ruse separat, nu avem acolo trupe de pacificare separat, noi avem acolo trupe de ocupație și trebuie să o spunem foarte clar”, a mai declarat expertul.

Rosian Vasiloi susține că subiectele legate de securitate sau de lipsa de securitate influențează anumite aspecte de ordin economic și social, însă, spre regret, cetățenii de rând nu sunt tocmai interesați de ele, pentru că ei mai degrabă sunt preocupați de ce să își întrețină familiile. Potrivit lui, Federația Rusă dintotdeauna și-a bătut joc și încă mai continuă să-și bată joc de Republica Moldova din punct de vedere militar, financiar. Potrivit lui, deja de ani de zile se vorbește că sub paravanul pretinsei misiuni de pacificare se organizează diferite exerciții militare cu participarea trupelor paramilitare separatiste pentru consolidarea acestora. Expertul spune nu crede că Federația Rusă are anumite planuri militare în privința Republicii Moldova, dar nimeni nu anticipa în 2014 ce va face Rusia în Crimeea sau în Donbass.

Expertul este în așteptarea măsurilor concrete din partea autorităților de la Chișinău cu privire la implementarea Rezoluției. Potrivit lui, cetățenilor nu le rămâne decât să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă pentru a nu admite ca această problemă să fie doar încă un imbold în contextul electorale de la finele acestui an. Rosian Vasiloi a mai spus că toate acțiunile trebuie să aibă loc în contextul politicii clare de reintegrare a țării.

Dezbaterile publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, constituie ediția a 91-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.