Protecția și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt esențiale pentru capacitatea unei țări de a stimula inovarea și de a concura în economia globală, susțin specialiștii de la oficiul internațional, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Importanța şi rolul acesteia în societățile moderne sunt relevate şi în Declarația Mondială privind Proprietatea Intelectuală, adoptată la 26 iunie 2000. În „era cunoașterii”, proprietatea intelectuală este cea care contribuie la dezvoltarea economică, respectiv, la creșterea nivelului de bunăstare a populației. Subiectul privind parteneriatul instituțional moldo-român în domeniul proprietății intelectuale, a fost discutat de invitații dezbaterii publice „România- Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale”, organizate de Agenția de presă IPN.
Eugeniu Rusu, director general la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova a declarat că proprietatea intelectuală, în linii generale, se împarte în două mai ramuri. Este vorba despre proprietatea industrială unde pot fi găsite mărcile, brevetele, soiuri de plante, desene și modele industriale. Pe de altă parte, se află dreptul de autor și drepturile conexe. El susține că marea diferență dintre aceste două ramuri este perioada de când apar acele drepturi exclusive asupra obiectelor de proprietatea intelectuală. Respectiv, la proprietatea industrială drepturile apar din momentul în care sunt înregistrate, iar pentru dreptul de autor apare în momentul creării, atunci când se pune punct la o operă nemijlocită.
Totodată, cele două ramuri se diferențiază prin aspectul de teritorialitate, anume unde pot fi protejate. Pentru proprietatea industrială se aleg țările pentru care urmează a fi protejat proprietatea industrială, iar pentru dreptul de autor se protejează în baza convențiilor la care Republica Moldova este parte. Eugeniu Rusu consideră că proprietatea intelectuală este un pilon de bază atât pentru economie, cât pentru creativitate. În opinia sa, proprietatea intelectuală este acel element care susține economia și menține succesul unei companii sau a unei afaceri, pentru că anume prin aceste obiecte de proprietatea intelectuală se diferențiază piața de desfacere.
Andrei Simion Ijac, director general la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a declarat că în România sistemul de proprietate intelectuală este construit prin intermediul grupurilor de lucru care se desfășoară atât la Bruxelles, cât și la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale la Geneva. Astfel, cadrul legislativ este adaptat încât să fie stimulat și ajutat mediul inovator și creativitatea. Experții care lucrează în aceste grupuri de lucru, emit ulterior, de exemplu, din partea Uniunii Europei, acele directive care vor trebui implementate în legislația națională, ceea ce și pentru Republica Moldova va deveni la un moment dat o componentă esențială
Deci, spune el, acest cadru se realizează prin foarte, foarte multe dezbateri, prin foarte multe grupuri de lucru și se ajunge până la urmă la un text legislativ pe care statele membre sunt obligate să-l implementeze în legislația lor națională.
Ion Țigănaș, avocat, expert în domeniul proprietății intelectuale, a făcut o paralelă dintre proprietatea intelectuală existentă în Uniunea Sovietică și cea actuală. Potrivit lui, în Uniunea Sovietică, proprietatea intelectuală, chiar dacă era reglementată, propriu-zis nu era protejată și avea o situație precară. Lucrurile s-au schimbat diametral după obținerea independenței, atunci când proprietatea privată, în general, a devenit pilonul de bază al statului de drept, prin urmare, era necesar de creat un sistem care se protejeze creația intelectuală, adică ceea ce fac oamenii cu ajutorul minții lor.
Prin urmare, a început procesul de legiferare a unor domenii separate și lucrurile au evoluat spectaculos. Respectiv, astăzi Republica Moldova are un sistem de proprietate intelectuală care este foarte apropiat de cel european și legislația este în mare parte armonizată cu directivele europene. Autorii, inventatorii au posibilități pentru a-și proteja drepturile, iar mediul privat are toate pârghiile la îndemână pentru a înregistra o marcă sau o convenție sau, dacă cineva constată că i se încalcă drepturile, poate merge în instanță, la autorități ca să ceară protecție. Este un sistem care a fost creat practic de la zero și s-a dezvoltat cu pași foarte dinamici.
Dezbaterea publică „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale” este ediția a opta din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.