România nu mai doreşte implicarea directă în procesul de negocieri a conflictului transnistrean
https://www.ipn.md/index.php/ro/romania-nu-mai-doreste-implicarea-directa-in-procesul-de-negocieri-7965_973672.html
„România sprijină soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii R. Moldova. Susţinem implicarea Uniunii Europene mult mai activă, rolul comunităţii europene fiind determinant”, a declarat ministrul afacerilor externe a României, Cristian Diaconescu, joi, 22 ianuarie, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.
„UE are un reprezentant special privind situaţia transnistreană, care coordonează propunerile statelor-membre ale UE la acest capitol. Din punctul de vedere al României, nu considerăm necesar ca în acest moment să facem o poziţie separată, alta decât cea a UE şi această atitudine este salutată de toţi partenerii din formatul 5+2”, a declarat Diaconescu la conferinţa de presă comună cu omologul său moldovean Andrei Stratan, transmite Info-Prim Neo.
„Nici Chişinău nu intenţionează să solicite modificarea formatului de negocieri, aşa cum s-a vehiculat anul trecut. În acelaşi timp, R. Moldova va continua să aibă consultări permanente cu părţile antrenate în negocieri”, a declarat, Andrei Stratan. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat poziţia oficială a R. Moldova că soluţionarea conflictului transnistrean va fi regăsită numai la masa de negocieri în formatul 5+2.
Anterior, Cristian Diaconescu declarase într-o emisiune televizată că România ar trebui să fie implicată direct în procesul de reglementare a conflictului din regiunea transnistreană. Această părere a fost exprimată şi de preşedintele român Traian Băsescu. Atât şeful diplomaţiei române, cât şi preşedintele român, spuneau că formatul de negocieri trebuie modificat şi că România ar trebui să facă parte din acesta.
Responsabilul de afaceri externe al autorităţilor de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak, a declarat miercuri că "România ar putea contribui la reglementare prin intermediul altor mecanisme, în special prin contactele sale bilaterale cu Moldova. "Toţi îşi dau foarte bine seama de complicaţiile care ar putea surveni în cazul participării României la negocieri. Fără îndoială că diplomaţia română ar putea să-şi intensifice eforturile pe plan european", a spus Vladimir Iastrebceak.