logo

România a rămas singurul dintre partenerii europeni ai Moldovei, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/romania-a-ramas-singurul-dintre-partenerii-europeni-ai-moldovei-experti-7978_1020984.html

România a rămas singurul dintre partenerii europeni ai Republicii Moldova care nu s-a retras. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Petrişor Peiu, expert economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a spus că toţii partenerii străini au decis să se retragă din Republica Moldova. „Demisia Guvernului Gaburici nu constituie motivul pentru care partenerii străini au decis să se retragă. FMI nu acceptă că Moldova ignoră condiţia privind lichidarea celor trei bănci implicate în furtul miliardelor din sistemul bancar. Banca Mondială şi-a anunţat retragerea după ce ele două partide din coaliţia de guvernare de la Chişinău s-au pronunţat pentru naţionalizarea BEM-lui. Uniunea Europeană a decis retragerea după ce Guvernul a respins proiectul de reformare a sistemului naţional de integritate. Polonia şi Suedia, doi finanţatori externi importanţi pentru Republica Moldova, şi-au exprimat nemulţumirea din cauza lipsei reformelor în sistemul judiciar. Doar România nu a spus deocamdată nimic”, a spus Peiu.

Analistul Adrian Mitroi crede că România nu va întoarce spatele Republicii Moldova în această situaţie dificilă. „Cred că economic România mai poate face ceva pentru Republica Moldova. România chiar ar putea face mai mult pentru Republica Moldova”, a declarat expertul.

Analistul politic de la Chişinău, Vasile Croitoru, susţine că situaţia din Republica Moldova a devenit critică. „Niciodată în istoria sa ţara noastră nu a rămas cu un guvern minoritar în perioada electorală. Pe de o parte, atribuţiile Guvernului interimar sunt limitate, pe de altă parte, organele de conducere locale încă nu funcţionează”, a spus Croitoru.