logo

Rolul diasporei este unul foarte important pentru dezvoltarea țării. Ce îi propun candidații care le vor voturile


https://www.ipn.md/index.php/ro/rolul-diasporei-este-unul-foarte-important-pentru-dezvoltarea-tarii-ce-7965_1047109.html

Diaspora este clasa de cetățeni și capitalul uman fără de care nu se poate dezvolta Republica Moldova. În diaspora sunt oamenii cei mai activi din societate care nu au mai suportat sărăcia, mizeria, nedreptățile și au plecat în căutarea unei vieți mai bune. De această părere sunt concurenții electorali din partea Partidului Democrat din Moldova, Partidului Național Liberal, blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS, precum și un concurent independent, care și-au înaintat candidaturile pentru alegerile parlamentare din 24 februarie pe circumscripția nr. 50, la Vest de Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog să mă alegeți deputat din partea Diasporei de Vest pentru că...”, ediția a 106-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Oleg Brega, candidat independent pe circumscripția uninominală nr.50 este de părere că în diaspora sunt oamenii cei mai activi din societate care nu au mai suportat sărăcia, mizeria, nedreptățile și au plecat peste hotare. „Acolo, cine a fost deschis la minte a învățat multe lucruri. Mulți chiar s-au dus la studii în Occident și în Orient și pot să vină acasă cu expertiză. Consider că diaspora este o pepinieră de elite pentru societatea noastră și ar trebui să-i consultăm de fiecare dată când avem dificultăți sau când căutăm soluții pentru probleme politice. Acum, datorită tehnologiilor, nu e neapărat să facem congresul diasporei o dată în an, ci, ori de câte ori e necesar, facem o videoconferință prin rețeaua internet, îi consultăm pe experții de orice nivel, de pe orice meridian și avem soluțiile cele mai progresiste și cele mai bune pentru statul nostru înglodat. Am putea cred că să revoluționăm viața politică, dacă am fi mai deschiși pentru experiențele din afară”, a menționat pretendentul la fotoliul de deputat.

Olga Coptu, candidat pe circumscripția uninominală nr.50 din partea Partidului Democrat din Moldova, spune că întotdeauna a pledat pentru un rol în creștere al diasporei. Spune că a fost printre cetățenii din diasporă care au cerut formarea unui minister de profil încă în 2012. „Împreună cu alți colegi, am făcut acțiuni concrete în favoarea celor din diasporă, inclusiv recomandări la cadrul legislativ și normativ. Vreau să spun că în prezent implicarea diasporei contează mai mult decât oricând. De asta, în perioada când am fost în fruntea Biroului Relații cu Diaspora, au fost create acele grupuri de excelență ale diasporei. Ele există, au fost oameni înalt calificați din diaspora care și-au adus contribuția și au avut rolul lor în dezvoltarea țării”, a afirmat candidata.

„Pentru viitorul mandat de deputat, îmi propun, chiar în primul an, trei lucruri pe care le consideră absolut necesare în ziua de azi. Este vorba de un program nou pentru integrarea copiilor reveniți din diaspora. Este foarte important ca Parlamentul să aprobe în a doua lectură lipsa de taxare la revenirea voluntară în patrie și o lege a diasporei pentru că, în prezent, nu contează doar libera circulație, dar este important ca cetățenii noștri, deplasându-se în afara țării, să aibă și dreptul la muncă, să fie și protejați, recunoașterea statutului lor de migrant atât în țară, cât și în afara țării, acorduri de protecție socială, negocierea proiectelor de integrare în țările de destinație și, nu în ultimul rând, să-i ajutăm pe cei care vor să revină acasă”, susține reprezentanta PDM.

Vitalia Pavlicenco, l-a reprezentat la dezbatere pe Gheorghe Furdui, candidat pe circumscripția uninominală nr.50 din partea Partidului Național Liberal. Ea afirmă că acesta are un program foarte amplu și concret legat de ceea ce își propune să facă pentru diasporă. Potrivit ei, Gheorghe Furdui a sprijinit, împreună cu europarlaemntarul Maria Grapini, toate concursurile de istorie și moștenire, este în dialog permanent cu reprezentanți ai comunităților de peste hotare, a ajutat în foarte multe situații ca jurist. „El își propune să actualizeze în legislație politicele pentru diasporă. De asemenea, își propune să promoveze anumite proiecte de legi care să fie pentru cei care vor să se întoarcă la baștină. Pentru aceasta este nevoie de programe transfrontaliere care să fie finanțate și de Guvernul României, și al Republicii Moldova, și de UE. Pentru că România deține acum președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și ar fi foarte bine ca acest lucru să fie folosit și pentru interesul diasporei”, spune Vitalia Pavlicenco

De asemenea, candidatul PNL își propune să promoveze înlesnirea dezvoltării afacerilor în diverse domenii, pentru ca cei care se întorc în țară să-și găsească locuri de muncă, să fie stimulați pentru aceasta. „Avem în proiect Acordul de înfrățire și cooperare cu autoritățile din alte state de unde vin cetățenii Republicii Moldova. Considerăm că Guvernul trebuie, prin presiunea Parlamentului, să recunoască calificările formale și informale pe care cetățenii le dobândesc acolo”, a menționat reprezentanta. Candidatul mai pledează pentru excluderea sau reducerea taxelor vamale la scoaterea și introducerea bunurilor personale, pentru parteneriate între misiunile diplomatice și reformarea sistemului de pensii pentru că aproape un milion de cetățeni ai Republicii Moldova plătesc contribuție peste hotare.

Natalia Gavriliță, reprezentantă a Maiei Sandu, candidat pe circumscripția uninominală nr.50 din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA, menționează că diaspora este clasa de mijloc fără de care nu se poate dezvolta Republica Moldova. În diaspora există acel capital uman fără de are nu poate progresa țara. „Moldova a fost capturată și este furată în fiecare zi de oameni care se ocupă de mită, șantaj, utilizarea organelor de drept pentru a-și promova interesele. Noi, cei din diaspora, nu suntem la cheremul acestei guvernări. Noi avem locuri de muncă care nu depind de acțiunile noastre politice, noi avem libertatea pe care nu o are foarte multă lume în Moldova. De aceea, trebuie să implicăm plenar diaspora în dezvoltarea țării. Blocul ACUM va reforma instituțiile politice ale statului și va readuce Moldova pe făgașul statului de drept. Aceasta este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Moldovei în toate ramurile și pentru servicii mai bune pentru diaspora”, a declarat reprezentanta.

„Oferta specifică a Maiei Sandu pentru diasporă se bazează pe trei piloni: 1. Servicii publice cât mai accesibile pentru cetățenii din diaspora. În primul rând, trebuie descentralizate serviciile de perfectare a actelor astfel încât acestea să poată fi făcute la ambasade. Acolo, unde este posibil, trebuie permise serviciile online și trebuie verificat care este prețul serviciilor și cum el se formează. 2. Contribuția capitalului uman din diaspora la dezvoltarea țării. Crearea unei platforme unice pentru participarea diasporei la proiectele prioritare implementate în interiorul țării, crearea resurselor pentru ca diaspora să poată oferi consultanță întreprinderilor mici și mijlocii. 3. Reintegrarea eficientă a persoanelor care revin acasă”, a precizat Natalia Gavriliță.

În Circumscripția Nr. 50: la vest de Republica Moldova sunt deschise 83 de secții de votare în 23 state: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Suedia și Ungaria.

Pe 14 februarie, IPN a organizat dezbateri cu candidații sau reprezentanții acestora, din circumscripția uninominală nr. 49. La ele au participat Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA; Dumitru Pogorea, candidat independent; Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat din partea Partidului Socialiștilor și Valerii Klimenco, candidat din partea Partidului Politic „Șor”.

Marți, 19 februarie, va avea loc dezbaterea cu candidați înregistrați în circumscripția nr. 51, amplasată în SUA-Canada, cu începere de la ora 14.00.

Anterior, Agenția IPN a desfășurat patru dezbateri electorale cu reprezentanții concurenților electorali înscriși pe circumscripția națională.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat  pentru că...” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.