Rolul CCA de supraveghetor al instituţiei publice va permite amestecul politic în activitatea acesteia
https://www.ipn.md/index.php/ro/rolul-cca-de-supraveghetor-al-institutiei-publice-va-permite-amestecul-7965_959309.html
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu trebuie să îndeplinească şi funcţia de supraveghetor al instituţiei publice, aşa cum prevede proiectul Codului Audiovizualului (CA) aprobat acum o lună de Parlament. O atare atribuţie acordată CCA ar diminua gradul de independenţă al instituţiei publice şi ar oferi posibilitatea imixtiunii factorului politic în activitatea sa, este opinia comună a experţilor naţionali şi internaţionali
Juristul Olimpia Iovu a declarat la dezbaterile publice „Proiecte de legi: stipulări vizând serviciul public de radio-tv” că opinia unanimă a experţilor străini că supravegherea Companiei Teleradio-Moldova trebuie să fie efectuată de către un Consiliu de Observatori al Consiliului de Administrare în cadrul Companiei. Exercitarea unor astfel de atribuţii de către CCA a fost avizată negativ de către experţi. Potrivit ei, aceştia consideră că proiectul CA atribuie împuterniciri prea largi CCA prin delegarea acestuia rolului de supraveghetor al TRM, începând cu numirea şi demiterea din funcţie a conducerii acesteia, până la aprobarea statutului, structurii organizaţionale, serviciului de programe şi chiar a bugetului. În acest context, experţii consideră că responsabilităţile CCA sunt incompatibile cu orice atribuţii de supraveghere a instituţiei publice şi recomandă separarea managementului acestei instituţii de competenţele CCA, a menţionat ea.
Iovu a propus crearea unui Consiliu de Observatori ai instituţiei alcătuit din 15 persoane, desemnaţi din partea structurilor statale şi a societăţii civile.
Corina Fusu, ex-angajat al TRM, a opinat că exercitarea de către CCA a funcţiei de supraveghere nu va permite o activitate cu adevărat independentă a instituţiei şi va oferi posibilităţi de imixtiune politică în activitatea acesteia, în special cea editorială.
Expertul Anatol Golea a clasificat drept „cu totul deşănţată” prevederea respectivă. Alţi experţi, prezenţi la dezbateri, de asemenea, au menţionat că punerea în aplicare a Codului, în actuala variantă, nu va îmbunătăţi situaţia la capitolul activitatea independentă a instituţiei publice naţionale a audiovizualului.