logo

RISE Moldova: Deținuții moldoveni din cimitirul Wagner


https://www.ipn.md/index.php/ro/rise-moldova-detinutii-moldoveni-din-cimitirul-wagner-7978_1098551.html

Doi cetățeni moldoveni condamnați la închisoare în Rusia au fost înrolați anul trecut de gruparea de mercenari Wagner și trimiși la război în Ucraina. Numele lor sunt scrise acum pe niște cruci din lemn într-un cimitir cu sute de morminte, amenajat de Wagner la marginea satului Bakinskaya din regiunea Krasnodar, Rusia. Informația se conține într-o investigație jurnalistică, realizată de RISE Moldova, citată de IPN.

Când a început recrutarea, unul dintre ei, Ion* urma să fie eliberat într-un an, iar Vlad, în doi (sunt folosite nume convenționale pentru a proteja rudele acestora – n.r.). Datele de pe cruci arată că bărbații ar fi murit în perioada august-octombrie 2022, la apogeul bătăliei pentru Bahmut.

Liliana Botnariuc, coautoare a investigației RISE Moldova, afirmă că a confirmat informațiile cu documentele și răspunsurile primite de rude chiar de la organizația Wagner. Potrivit ei, rudele sunt convinse că cei doi n-au ajuns la război de bunăvoie.

„Nu am putut să obținem dovezi concrete că Ion și Vlad au fost obligați să se înroleze în Wagner și să lupte în război. Avocatul Vadim Vieru susține însă că există circumstanțe și bănuieli rezonabile că decizia ar putut fi luată sub presiune, precizează Liliana Bornariuc:

„Poate fi considerată înrolare forțată orice situație când consimțământul este viciat sau voința persoanelor este influențată de anumite circumstanțe. De exemplu, dacă nu acceptă să fie înrolați în formațiunea paramilitară, sunt lipsiți de colete, privați de dreptul de a avea întrevederi cu rudele sau plasați în carceră”.

Autoritățile moldovenești nu dețineau datele despre numărul total al cetățenilor moldoveni aflați după gratii în Rusia. Ministerul Afacerilor Externe a primit un răspuns de la Ambasada Moldovei în Rusia chiar în ziua publicării materialului RISE. Potrivit datelor oferite de autoritățile ruse, 621 de cetățeni moldoveni se află în prezent după gratii. Dintre aceștia 166 sunt în centrele de detenție pentru efectuarea urmăririi penale și 455 în penitenciare.

Fondatorul armatei private, Evgheni Prigojin, care a mărșăluit recent cu trupele sale spre Moscova într-o tentativă de lovitură de stat, a confirmat că cimitirul aparține companiei sale.