logo

Riscurile economice pentru Moldova în 2014 sunt generate de situaţia regională, raport


https://www.ipn.md/index.php/ro/riscurile-economice-pentru-moldova-in-2014-sunt-generate-de-situatia-regionala-r-7966_1011865.html

Dezvoltarea economiei Moldovei în acest an poate fi afectată de situaţia regională incertă, creată din cauza problemelor între Rusia şi Ucraina, parteneri comerciali importanţi ai moldovenilor – notează economiştii Băncii Mondiale, care au realizat un studiu privind creşterea economică a Moldovei în 2013 şi principalele provocări pentru anul curent, transmite IPN.

Co-autorii studiului, economistul superior Ruslan Piontkisky şi economistul Marcel Chistruga au constatat că în 2013 economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere record a PIB-ului de 8,9%, lucru datorat unui an cu o recoltă bună şi creşterii consumului privat, acesta din urmă fiind alimentat de remitenţe şi creşterea salariilor.

Potrivit specialiştilor, politicile macroeconomice ale Moldovei au fost adecvate, iar politicile monetare s-au încadrat în obiectivul atingerii unei ţinte a inflaţiei de 5%. Fluxul de remitenţe a atins un nivel record în 2013, în mare măsură fiind determinat de ţările CSI, deşi la începutul anului 2014 pare să se ateste o reducere a remitenţelor, dat fiind încetinirea activităţii economice în Rusia. De asemenea, A avut loc o revigorare a investiţiilor străine directe, acestea atingând o valoare estimată de 2% din PIB. Exporturile reale au crescut de aproape două ori mai rapid decât importurile reale, constituind 10,7% de la an la an, faţă de 5,5% de la an la an în cazul importurilor. În general, ţara a avut o poziţie externă puternică, ceea ce i-a permis o acumulare de rezerve valutare suficiente pentru a acoperi peste 5 luni de importuri.

În pofida acestei performanţe, economia continuă să fie vulnerabilă faţă de riscurile asociate unui mediu extern volatil şi faţă de provocările care afectează sectorul financiar al ţării. Ţara rămâne vulnerabilă la o serie de riscuri, inclusiv la riscul unei posibile diminuări a activităţii economice a vecinilor săi din est. Eventualul impact al acestei evoluţii s-ar manifesta prin reducerea activităţii comerciale şi a fluxului de remitenţe, la care se adaugă riscul asociat problemelor de bună guvernare şi aplicării reglementărilor în sectorul financiar, cât şi riscul unei posibile perturbări a managementului macroeconomic în condiţiile viitoarelor alegeri parlamentare.

Qimiao Fan, directorul Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, a menţionat că, având în vedere dificultăţile actuale din mediul extern şi încetinirea prognozată a performanţei în agricultură, se anticipează diminuarea creşterii economice până la 2% în 2014 şi stabilizarea acesteia la 4-4,5% în perioada 2015-2017. „Pentru a fructifica pe deplin beneficiile unei performanţe economice solide şi a reduce riscurile externe şi interne, Republica Moldova trebuie să continue eliminarea constrângerilor care afectează creşterea economică, prin ameliorarea climatului de afaceri, asigurarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar, îmbunătăţirea echităţii şi a eficienţei cheltuielilor publice, şi, cel mai important, îmbunătăţirea guvernării”, a adăugat Qimiao Fan.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în 1992, peste 1 miliard dolari au fost alocaţi pentru un număr de 49 operaţiuni în ţară.