Rezultatele unui proiect transfrontalier de monitorizare a ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre, în speță a râului Prut și fluviului Nistru, vor fi propuse factorilor de decizie, pentru ca aceștia să le ia în considerare în modificarea regulamentelor naționale de monitorizare a ecosistemelor. Proiectul numit HydroEcoNex a fost lansat astăzi și va dura 30 de luni. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN, de managerul proiectului, membru-corespondent al Academiei de Știința a Moldovei, Elena Zubcov.
Potrivit Elenei Zubcov, în proiect a fost introdus conceptul de elaborare a noi indicatori pentru monitorizare a ecosistemelor anume din motivul necesității modificării regulamentelor naționale de monitorizare a ecosistemelor. „Noi vrem să apreciem pierderile social-economice pe care le avem deja în cazul ecosistemelor și să facem o prognoză a celor pe care le vom avea pe viitor. Ce vom pierde noi dacă nu va fi ecosistemul Nistrului sau cel al Prutului? Pentru prima dată va fi încercarea de a elabora și o strategie de evaluare și a de a pune acest document pe masa factorilor de decizie”, a constatat Elena Zubcov.
Rezultatele proiectului pe tot parcursul desfășurării lui vor fi puse și pe „masa” comunității, acestea fiind disponibile pe o platformă online care urmează a fi lansată în curând. „Vrem să împărțim cunoștințele noastre prin aceste documente. Ca cercetători noi putem face numai asta”, a spus Elena Zubcov.
Proiectul HydroEcoNex „Crearea unui sistem de monitorizare transfrontalieră inovatoare a transformărilor ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre sub impactul dezvoltării hidroenergetice și al schimbării climei” va fi implementat de un consorțiu de cercetători de la Institutul de Zoologie în parteneriat cu Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Centrul științific Ucrainean al Ecologiei Mărilor și Centrul Hidrometeorologic al Mării Negre și Azov.
Aspectul principal al proiectului va ține de elaborarea indicatorilor de evaluare a transformării ecosistemelor acvatice transfrontaliere prin impactul hidrocentralelor și schimbărilor climaterice. Tot în cadrul lui vor fi organizate expediții, modelări de laborator, sinteze bazalor de date recente ale partenerilor, treninguri, testări, școli de vară, ateliere. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și are un buget de aproximativ 900 de mii de euro.
La conferința de presă, împreuna cu managerul proiectului Elena Zubcov de la Institutul de Zoologie, au participat și toți partenerii-coordonatori de proiect: dr. Ilia Trombitki, „Eco-TIRAS”, prof.dr. habil. ing. fiz., Antoaneta Ene, Universitatea Dunărea de Jos din Galați; dr. Svetlana Kovalisina, Centul Ştiinţific Ukrainean de Ecologie a Mărilor și dr. Alexandr Matâghin, Centrul Hidrometeorologic a Mării Negre şi Azov din Odesa.