logo

Rezultatele preliminare „After Poll 2020 – alegeri prezidențiale”


https://www.ipn.md/index.php/ro/rezultatele-preliminare-after-poll-2020-alegeri-prezidentiale-8008_1077296.html

Datele exercițiului „After Poll”, efectuat de către un grup de inițiativă din societatea civilă, arată că în topul opțiunilor alegătorilor este Igor Dodon și Maia Sandu. Potrivit datelor obținute la telefon, de la alegători, candidatul independent Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, ar acumula la alegeri 40,9% din sufragii, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate – 34,6%. Potrivit autorilor cercetării, rata de refuzuri a fost destul de mare – 37%. Primele rezultate au fost prezentate după închiderea secțiilor de votare, transmite IPN.

Conform rezultatelor preliminare ale sondajului, pentru candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, ar vota 11,5% din respondenți. Pentru candidata Partidului Politic Șor, Violeta Ivanov – 6,3%. Pentru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – 2,9%, iar pentru candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu  – 2,9%. Pentru candidatul Blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă, s-au pronunțat 1,35% din intervievați, iar pentru candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu – 0,9%.

Într-un briefing de presă, sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că, între orele 12.00 și 20.00, au fost contactate aproape patru mii de persoane, dintre care peste 2 500 deja își exercitase votul. Totuși, doar 1 514 au fost de acord să-și declare opțiunea de vot, rata de refuz fiind înaltă. Expertul este de părere că acest fapt ar fi putut fi provocat de atacurile dure la acest exercițiu din partea unor instituții de stat. Apelurile continuă pentru a realiza eșantionul final.

Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a precizat că interviurile telefonice vor fi realizate până la ora 21.30, iar rezultatele finale vor fi prezentate la ora 22.00. Sondajul nu include respondenții din diasporă și nici pe cei din regiunea transnistreană. Respectiv, rezultatele alegerilor vor fi diferite.

Victor Ciobanu, analist independent, a declarat că, după calcularea voturilor alegătorilor din diasporă și regiunea transnistreană, poate fi anticipată o creștere ușoară a candidatei Maiei Sandu. Potrivit lui, în aceste alegeri se atestă cea mai mică prezență, din ultimele scrutine. Totodată, este înregistrat un record în diasporă, care dă un exemplu de atitudine civică față de alegeri.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a menționat că un astfel de exercițiu, „After Poll”,  este realizat în premieră, însă nu este clară reacția brutală din partea Comisiei Electorale Centrale și a șefului statului. Însă aceștia și-au schimbat opinia destul de repede. Arcadie Barbăroșie  a mai spus că este mare rata celor care au refuzat să răspundă. Există o neîncredere față de sondajele la telefon, dar și o frică din partea cetățenilor că se va afla cu cine au votat, lucru care nu este admis de autorii cercetării.

Ștefan Gligor, expert independent, a spus că asociază rata înaltă de refuz cu faptul că o anumită categorie de votanți se teme să fie identificată și că ar putea urma eventuale sancțiuni. În opinia sa, un rol masiv a avut valul de negare a acestei cercetări.

Un exercițiu similar urmează să fie organizat și în cazul turului doi de alegeri.