logo

Rezultatele celei de-a patra ediții a „Expedițiilor Memoriei”


https://www.ipn.md/index.php/ro/rezultatele-celei-de-a-patra-editii-a-expeditiilor-memoriei-7967_1037294.html

Un cimitir al moldovenilor, cu circa 20 de morminte și cruci, a fost descoperit în satul Moldovanca, regiunea Irkutsk din Federația Rusă. Descoperirea a fost făcută în cadrul ediției a patra a „Expedițiilor Memoriei”, desfășurate în ținutul Kranoiarsk și regiunea Irkutsk din Federația Rusă, în perioada 20 septembrie-1 octombrie2017, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, coordonatorul proiectului, Octavian Țîcu, a spus că ar exista mai multe ipoteze legate de morminte și cruci, cert este însă că a fost depistat un singur nume moldovenesc pe o singură cruce. Chiar dacă în regiune au avut loc tăieri de pădure, crucile nu au fost atinse. Tot aici au fost descoperite bordeie. „Satul a existat între anii 1951 – 1958. Este vorba despre o comunitate destul de numeroasă de moldoveni deportați în satul Novociunka, circa 200 de moldoveni. Erau nevoiți zi de zi să meargă 5 km în taiga la tăiat pădure, iar apoi să se întoarcă. Au rugat autoritățile să le permită să stea în această pădure. Au construit în taigaua siberiană un sat”, a spus Octavian Țîcu.

Regizoarea Violeta Gorgos, membră a expediției, a spus că potențialul expedițiilor va fi reflectat în două reflecții documentare, filme care fac „jurnalul de bord” al „Expedițiilor Memoriei”. Protagoniștii filmelor sunt participanții acestor expediții. Vor fi realizate două episoade, unul va reflecta comunitatea moldovenilor întâlniți acolo, iar al doilea – va continua reflectarea temei deportaților. Filmele vor fi prezentate în luna decembrie.

Jurnalista Mariana Rață a spus că, odată ajunsă în Siberia, în capul său s-au spart mai multe stereotipuri. „Ajungând acolo, am văzut conaționali de-ai noștri care au plecat după o viață mai bună. Iar deportații, chiar dacă au plecat în urma unei tragedii, au reușit să se manifeste acolo. Mesajul cu care eu vin este să nu ne grăbim să ne facem idei pornite de la idei triste. Oamenii acolo au trăit și frumos, sunt care au reușit să și găsească căldură sufletească pentru ași continua viața”, a spus jurnalista.

Maria Buțcu, masterandă la Facultatea de Istorie a USM, este de părere că expediția a fost o realizare considerabilă din momentul în care, ajungând acolo, a putut vedea fenomenul deportărilor din alt unghi. „Îmi pare bine că proiectul nostru a avut două subiecte trasate, cel al deportaților și al diasporei basarabene. Am fost primiți cu mese copioase, e bine că ei valorifică tradițiile și obiceiurile noastre, o dovadă fiind sărbătorile pe care le organizează împreună, cele laice și cele religioase”, a adăugat studenta.

În acest an, expediția a cuprins două unități administrative ale Federației Ruse, cu un diapazon geografic de aproximativ 1400 de km. Gazda expediției a fost Asociația moldovenilor din Kranoiarsk. În expediție au mers zece membri, inclusiv patru studenți.

Proiectul „Expedițiile Memoriei” a fost inițiat în 2013 și este susținut de instituții superioare de învățământ din Moldova și din România. Scopul este organizarea an de an a expedițiilor pentru tinerii istorici, jurnaliști, istorici de profesie, în diferite locuri ale prezenței moldovenești-românești în spațiul post-sovietic.

Acest proiect este gândit ca o investigație asupra locurilor deportărilor, o studiere aplicativă a felului cum variile comunități de moldoveni-români din spațiul post-sovietic s-au conturat și în ce context au ajuns acolo.