logo

Rezultate preliminare 100%: Maia Sandu câștigă alegerile cu 57,75% voturi


https://www.ipn.md/index.php/ro/rezultate-preliminare-9995-maia-sandu-castiga-alegerile-cu-8008_1077689.html

Actualizare /10:44/ Candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,75% din voturi în turul doi al alegrilor prezidențiale, din 15 noiembrie – arată rezultatele preliminare după procesarea tuturor proceselor verbale. Candidatul independent Igor Dodon, susținut de PSRM, are 42,25% voturi.

(Știrea inițială) După procesarea a 99,95% din procesele verbale ale turului doi al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57,74% din voturi, iar candidatul independent Igor Dodon, – 42,26%. Mai este așteptat ultimul proces verbal, din Sacramento, SUA, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, a declarat că autoritatea electorală centrală are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Ulterior, în termen de trei zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.

Vladimir Șarban a mai spus că în turul doi au fost înregistrate 324 de sesizări despre încălcări, incidente etc. Este vorba despre agitație electorală, blocare de trasee, incidente cu buletinele de vot etc.  În opinia sa, trebuie examinate toate incidentele raportate de către cei circa 2 400 de observatori naționali și internaționali, dar și sesizările de pe rețele de socializare, pentru că oamenii și-au exprima nemulțumirea față de anumite deficiențe.

Conform datelor preliminare, la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au participat 1 650131 de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 52%.