logo

Rezultate preconizate ale Proiectului de susţinere a reformei justiţiei penale în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/rezultate-preconizate-ale-proiectului-de-sustinere-a-reformei-justitiei-penale-i-7967_1021441.html

Proiectul Consiliului Europei „Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”, cu un buget de 2 milioane de euro, are 3 obiective majore, iar după realizarea acestora se preconizează că Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală vor fi asistate în ceea ce ţine de reforma justiţiei penale. De asemenea, Instituţia Ombudsmanului îşi va consolida capacitatea operaţională. Proiectul are o durată de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit şi după 2017, transmite IPN.

Beneficiarii proiectului sunt Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Oficiul Avocatului Poporului şi Institutul Naţional al Justiţiei. În cadrul proiectului dat se propune consolidarea capacităţilor principalelor părţi interesate în asigurarea respectării legislaţiei în domeniul justiţiei penale în corespundere cu standardele europene. De asemenea, se urmăreşte consolidarea capacităţii instituţionale de implementare a mandatului ombudsmanului şi Mecanismului naţional de prevenire a Torturii.

În cadrul proiectului va fi elaborat un raport de evaluare a riscurilor de corupţie în procuratură, adoptarea unui plan de acţiuni pentru a eradica acest fenomen. De asemenea, va fi susţinut Institutul Naţional al Justiţiei prin instruirea formatorilor, a procurorilor, şi prin elaborarea materialelor de instruire privind aplicarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în administrarea justiţiei şi managementul procuraturii etc.

În ceea ce ţine de consolidarea instituţiei ombudsmanului, se preconizează că cel puţin 200 de funcţionari publici care lucrează în instituţii de tip închis vor participa la programele de formare privind standardele moderne de tratare a condamnaţilor, se va atrage atenţia autorităţilor şi a populaţiei asupra problemelor legate de asigurarea drepturilor fundamentale şi libertăţilor indivizilor.

Proiectul mai urmăreşte să dezvolte capacitatea şi să consolideze Unitatea de combatere a torturii din cadrul Procuraturii Generale, să promoveze politici de zero toleranţă faţă de actele de tortură, să intensifice protecţia victimelor relelor tratamente şi ale maltratării.