Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos” este ameninţată de degradare completă
https://www.ipn.md/index.php/ro/rezervatia-stiintifica-prutul-de-jos-este-amenintata-de-degradare-completa-7967_961083.html
Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos”, o zonă în care se află mai multe specii de animale şi plante incluse în Cartea Roşie a R. Moldova, a ajuns într-o fază de degradare masivă, care, inevitabil, va finaliza cu pierderea ireversibilă a acesteia, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), Alecu Reniţă.
Potrivit lui Reniţă, după 4 ani de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din arealul lacului Beleu de la Văleni, Cahul, de către compania “Redeco LTD” se poate afirma că rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos” se află în pericol de moarte. Ca rezultat al activităţii companiei degradează un ecosistem de mare importanţă şi valoare ecologică şi economică pentru tot sudul republicii. Totodată, susţine sursa citată, compania “Redeco LTD” nu şi-a onorat promisiunile iniţiale privind grija faţă de mediul înconjurător, printre consecinţe numărându-se inundaţiile provocate de Dunăre în acest an, ridicarea apelor râului Prut şi acoperirea sondelor cu apă.
Potrivit preşedintelui MEM, repararea prejudiciilor ecologice cauzate lacului Beleu şi conservarea uneia dintre cele mai valoroase bijuterii ale patrimoniului natural din arealul „Prutul de Jos” ar putea fi posibile dacă vor fi anulate, de urgenţă, amendamentele operate de către Parlamentul R. Moldova în art. 26, litera b, al Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat şi denunţarea acordului de concesiune între compania „Redeco LTD” şi Guvernul R. Moldova nr. 621 din 7 septembrie 1995.
Prin acea hotărâre, de jure si de facto, autorităţile centrale au deschis drumul spre degradarea unui ecosistem de o mare importanţă şi valoare ecologică şi economică pentru tot sudul R. Moldova, iar Parlamentul, prin amendarea legii respective, a permis extragerea de petrol şi gaze naturale din rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos”, spune Reniţă.
Recent, Mişcarea Ecologistă din Moldova a făcut un apel către preşedinte, Parlament şi Guvern, solicitând reexaminarea hotărârilor anterioare cu privire la activitatea companiei “Redeco LTD” şi readucerea în prim plan a interesului naţional de protejare a patrimoniul natural, a rezervaţiilor naturale cum sunt bălţile Prutului şi lacul Beleu.