logo

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor politice (16-22.03.2020)


https://www.ipn.md/index.php/ro/revista-ipn-a-evenimentelor-si-tendintelor-politice-16-22-7978_1072367.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor politice (16-22.03.2020)

Acomodarea societății la viața în condițiile de manifestare a pandemiei de COVID-19

I. Principalele evenimente, succint

Președinție – Parlament – Guvern. Parlamentul a instituit pe data de 17 martie stare de urgență în legătură cu extinderea pandemiei de COVID-19. Pe data de 16 martie președintele Igor Dodon a făcut o adresare către popor în care a solicitat luarea acestei măsuri.

Parlament – partide. Pe data de 16 martie a fost constituită o nouă majoritate parlamentară. Deputații socialiști și cei democrați au format “Platforma Social-Democrată pentru Moldova” în Parlamentul Republicii Moldova.

Guvern. Guvernul a prezentat spre aprobarea Parlamentului cererea Comisiei pentru situații excepționale de instituire a stării de urgență.

În urma constituirii majorității parlamentare au avut loc remanieri în Guvernul Ion Chicu. PDM a obținut cinci fotolii ministeriale, jumătate din numărul total.



Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat un set de măsuri privind susținerea mediului de afaceri în condițiile crizei cauzate de pandemia de COVID-19.

Parlament – partide – CEC. Pe data de 16 martie Comisia electorală Centrală a dat publicității rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare noi în circumscripția nr.38.  Competiția a fost câștigată de reprezentantul PSRM.

II. Principalele evenimente, detaliat

1. Președinție



Instituirea stării de urgență. Pe data de 16 martie președintele Igor Dodon a făcut o adresare către popor în care a solicitat instituirea stării de urgență în legătură cu extinderea pandemiei de COVID-19. Șeful statului a informat cetățenii că Chișinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China și Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova. Igor Dodon a anunțat că Guvernul se va adresa Parlamentului pentru declararea stării de urgență pentru ca statul să aibă competențe mai largi și să poată evita mecanismele birocratice în lupta cu coronavirusul. „Apariția cazurilor de transmitere locală ne indică faptul că intrăm într-o nouă etapă, una de stare excepțională, care ne obligă să luăm noi măsuri care să stopeze creșterea răspândirii de la persoanele locale infectate. Nu o să ezităm să luăm măsurile cele mai restrictive, dacă va fi necesar, pentru a salva sănătatea și viețile oamenilor. Spun toate acestea cu apel la realism, la solidaritate, la responsabilitate și patriotism”, a spus Igor Dodon.

În contextul remanierilor de cabinet, foștii miniștri din Guvernul Chicu - Corneliu Popovici (MECC), Victor Gaiciuc (MA) și Aureliu Ciocoi (MAEIE) au fost numiți consilieri prezidențiali.

După ce fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, a fost numit în funcția de consilier în domeniul apărării și securității naționale, dar și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, președintele Dodon i-a acordat gradul de general de divizie.

Președintele a promis suport economiei prin măsuri fiscale și stimulatorii. Potrivit lui, vor fi relaxate politicile de creditare, revăzute termenele de plată a impozitului pe venit a persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație.

2. Parlament



Pe data de 16 martie a fost constituită o nouă majoritate parlamentară. Acordul de coaliție dintre PSRM și PDM a fost semnat luni, 16 martie, de președinții celor două formațiuni în pragul unei eventuale declarări a stării de urgență în legătură cu situația epidemiologică din Republica Moldova. Documentul prevede crearea Consiliului Coaliției, în componența căruia se deleagă câte trei persoane de către fiecare parte – președintele partidului, președintele fracțiunii parlamentare și secretarul executiv (general) al partidului. Este vorba despre Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea din partea PSRM și Pavel Filip, Dumitru Diacov și Alexandru Jizdan din partea PDM.

Parlamentul a votat marți, 17 martie, introducerea stării de urgență în Republica Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. În ajun, după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, premierul a anunțat că din 17 martie orele 00:00 se sistează traficul aerian al Republicii Moldova, toate cursele indiferent de destinație. S-a sistat intrarea în țară a persoanelor străine, cu excepția diplomaților și transportatorilor de mărfuri. La fel din 17 martie și-au oprit activitatea toate punctele de vânzări cu amănuntul, localurile de alimentație publică și piețelor în toată republica cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și stațiilor PECO până la 15 mai.

Modificările aplicate legii nr. 212, privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, permit Legislativului să adopte legi organice în condițiile stării de urgență. Guvernul în calitate de autor și-a anunțat intenția de a solicita și ridicarea interdicției de a organiza alegeri sau referendumuri și de a modifica și/sau abroga legislația în această perioadă. Anume aceste propuneri au fost apreciate de către Ombudsman drept inoportune, iar posibilele consecințele drept periculoase pentru statul de drept, democrația și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și omului în Republica Moldova. În ultimă instanță, Guvernul a renunțat la aceste solicitări.

3. Guvern/ Comisia pentru situații excepționale



În urma constituirii majorității parlamentare au avut loc remanieri în guvernul Ion Chicu. PDM a obținut cinci fotolii: de vicepremier pentru reintegrare; ministru al afacerilor externe și integrării europene; ministru al apărării; ministru al educației, culturii și cercetării; ministru al economiei și infrastructurii. În aceiași zi Cristina Lesnic, Alexandru Pînzari, Igor Șarov, Oleg Țulea și Serghei Railean au depus jurământul și au fost prezentați colectivelor.

Comisia pentru situații excepționale a decis pe 18 martie extinderea suspendării procesului educațional până la 31 martie 2020. De luni, 23 martie, urmează să fie reluate comerțul cu amănuntul al articolelor sanitaro-igienice, activitatea magazinelor agricole specializate, a magazinelor de piese de schimb și alte servicii conexe de deservire a unităților de transport. Agenția Servicii Publice va presta „un număr foarte limitat de servicii”: pentru agenți economici, unele documente cadastrale, certificate de deces. Un set restrâns de servicii va fi prestat și de ÎS ”Poșta Moldovei”. CNAM va asigura finanțarea procurării în regim de urgență a unui număr suplimentar de mănuși și măști medicale.


Agenția pentru Protecția Consumatorilor a atenționat, miercuri, 18 martie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică  asupra faptului că dispune de un număr mare de sesizări privind creșterea prețurilor la anumite produse vândute de unitățile comerciale cu amănuntul și electronic a produselor alimentare și a produselor farmaceutice.

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat un set de măsuri privind susținerea mediului de afaceri în condițiile crizei cauzate de pandemia de COVID-19, care prevăd: 
 - amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020; - amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu până la 3 salariați și de către (2) agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (regimul IVAO); - reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020; - introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a Stării de urgență, acest termen va fi prelungit; - prelungirea cu 30 de zile a termenului de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgență declarate; - suspendarea pe perioada stării de urgență declarate, a vizitelor fiscale; - anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public; - oferirea posibilității băncilor comerciale de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice; - măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază; - utilizarea resurselor creditare atrase de Guvern (prin recreditare) de la IFI (instituțiile financiare internaționale – n.r.) pentru suport financiar businessului mic și mijlociu; - majorarea cuantumului compensației din bugetul de stat a beneficiarilor de credite Prima Casă; - majorarea cu 150 mln lei (prin rectificarea bugetului) a Fondului de Intervenție a Guvernului, pentru oferirea unor garanții pentru creditarea bancară a unor entități economice strategice, în caz de necesitate (mecanism similar Fondului de Garantare oferit de Guvern prin programul prima Casă).


Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a declarat pe 19 martie că Spitalul Clinic Bălți, cel care deservește întreg nordul Moldovei, nu are niciun test rapid pentru depistarea coronavirusului, iar oamenii sunt internați doar pe baza simptomelor. „Oamenii așteaptă de la șeful statului să comunice cu liderii altor țări pentru ca aceștia să ne ofere aparate de ventilație mecanică a plămânilor, măști, medicamente”, a spus Usatîi.

Potrivit Comisiei  pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești - Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor /misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a publicat o listă formată din 52 de portaluri cărora le va fi limitat accesul pe timp de stare de urgență. Anterior, președintele Igor Dodon a spus că presa care difuzează informații false despre COVID-19 riscă pedepse penale.

Începând cu 20 martie, în Republica Moldova este activă o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară. Ea poate fi vizualizată pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accesând bannerul COVID-19 în Republica Moldova: situația la zi.

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat, pe 20 martie, cu reprezentantul Organizației Națiunilor Unite, Simon Springett și șeful oficiului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Igor Pokanevych măsurile întreprinse de autorități pentru administrarea situației epidemiologice, prevenirea răspândirii infecției virusului COVID-19, precum și evoluția situației epidemiologice în regiune și UE. Reprezentantul OMS a asigurat autoritățile de disponibilitatea de a susține în continuare RM în procesul de administrare a situației epidemiologice.

4. Partide și sectorul participativ

Alianța PSRM – PDM.
Acordul de coaliție dintre PSRM și PDM, semnat în prezența jurnaliștilor, a generat o noua platformă parlamentară majoritară, de orientare social-democrată, a declarat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi. Ea a specificat că acordul semnat conține prevederile Acordului politic semnat cu Blocul ACUM în iunie 2019. Actul prevede că „părțile se angajează să voteze inițiativele legislative în mod consensual” și că „fiecare parte este în drept să-și retragă susținerea politică în raport cu persoanele delegate pentru administrarea unor domenii”. Potrivit înțelegerii, „retragerea și numirea ulterioară a noilor membri de Guvern se va face doar după consultarea prealabilă între părțile acestui acord și la solicitarea partidului responsabil de domeniul respectiv”. Totodată, cele două părți „au convenit de comun acord că, după alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 Partidului Democrat îi va reveni una din funcțiile principale în stat – prim-ministru sau președinte al Parlamentului”. „Fiecare parte semnatară poartă responsabilitate deplină pentru domeniul pe care îl gestionează”, se arată în document.

Acordul de constituire a alianței PSRM-PDM prevede câteva capitole care se referă la Principiile de guvernare, Dezvoltarea economică, Protecția socială, Reforma Justiției și combaterea corupției, Politica externă și securitate. La ultimul capitol părțile au semnat pentru „promovarea și implementarea unei politici externe echilibrate, prin implementarea tuturor acordurilor, parteneriatelor și angajamentelor asumate de Republica Moldova atât în Est, cât și în Vest, inclusiv prin Acordul de Asociere cu UE, prin statutul de membru al CSI”.

Revenirea la sistemul de vot mixt ar putea fi un subiect de discuție, a declarat deputatul fracțiunii PDM Eugeniu Nichiforciuc, între exponentele noii coaliții PSDM (PDM+PSRM). Conform vicepreședintelui PDM, sistemul de vot mixt, anulat în vara lui 2019, responsabiliza deputații și-i făcea să viziteze circumscripțiile unde n-ar mai fi pășit demult.

Pe data de 16 martie Comisia electorală Centrală a dat publicității rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare noi în circumscripția nr.38.  Competiția a fost câștigată de reprezentantul PSRM. Au luat parte mai puțin de 25 la sută din alegătorii incluși în liste.

Opoziția parlamentară și sectorul participativ au criticat faptul că autoritățile nu au amânat alegerile în condițiile când tot ele au chemat populația să se autoizoleze. (Primul deces de coronavirus de pe data de 18 martie este localizat în satul Bălceana din această circumscripție, unde împreună cu satul Sofia, se înregistrau 6 îmbolnăviri și 96 de persoane considerate că au avut contacte infectate de coronavirus.) Organizarea alegerilor s-a aflat sub semnul întrebării până în ultima clipă. Comisia Electorală Centrală a întrebat sâmbătă, 14 martie, Comisia națională extraordinară de sănătate publică, dacă alegerile trebuie
sistate, în condițiile Codului Roșu de epidemie anunțat în cursul săptămânii. Cererea a ajuns la președintele Igor Dodon, în calitatea sa de șef al Consiliului Suprem de Securitate. „Restrângerea unor drepturi sau libertăți se face doar în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război prin hotărâre de Parlament”, lucru care nu s-a întâmplat, se spune în răspunsul președintelui Dodon. Comisia Electorală Centrală a mers înainte cu organizarea scrutinului, dar a anunțat măsuri contra răspândirii infecției. Între altele, a interzis ca într-o secție de vot să se afle mai mult 50 de persoane în același timp.

În contextul combaterii COVID-19, Grupul parlamentar Pro Moldova, în colaborare cu Partidul Acțiune și Solidaritate, au înregistrat în perioada precedentă în Parlament un proiect de hotărâre, care nu a fost susținut de PSRM și PDM. Proiectul conținea sarcini pentru Guvern, menite să reducă povara fiscală și creditară asupra persoanelor fizice și juridice, în contextul pandemiei COVID-19.

Partidul Acțiune și Solidaritate a propus pe 17 martie 2020 crearea unui grup de lucru din care să facă parte toate fracțiunile parlamentare și Guvernul. Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că PAS susține declararea stării de urgență și se va implica în monitorizarea efectelor acesteia, fiind gata să promoveze și să completeze eforturile autorităților în 4 domenii-cheie:1. Informarea corectă și eficientă a populației. 2. Acțiuni de susținere a grupurilor de risc. 3. Măsuri de diminuare a impactului economic. 4. Acțiuni de susținere a cetățenilor aflați peste hotarele țării și familiilor separate.

Partidul Verde Ecologist a declarat că alegerile de la Hâncești nu au fost amânate pentru că actuala guvernare, dar și partidele politice (PSRM, PDM, PPPDA, PAS, Blocul ”UNIREA”, Partidul ”Șor”) care au participat în acest scrutin nu au nimic comun cu sănătatea și necesitățile oamenilor, iar impunerea stării de urgență și aplicarea măsurii de carantină în două sate din raionul Hâncești la doar două zile după alegeri, „demonstrează cinismul actualei guvernări antipopulare PSRM-PDM”.

„Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) și-a  asumat să livreze mese zilnice pentru lucrătorii medicali de la Spitalul Clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Compania „Proimobil” a anunțat că medicii de la Spitalul de boli contagioase pentru copii, dar și cei de la Spitalul de Urgență, vor primi produse alimentare.

În două zile, mediul de afaceri a donat, în total, un milion de lei spitalelor din Chișinău sau, sub formă de produse alimentare, persoanelor care se alfă în carantină. Sunt angajate în diverse forme de participare socială Moldova Agroindbank, Victoriabank, rețeaua de magazine „Family Market”, rețeaua de restaurante „SALAT”, companiile „Mezellini”, Rogob, KinderMed, AZART Outlet, Medpark, StarNet, Volta, iTaxi, Iute Credit, Cartier și altele.

Asociația Promo-LEX, membrii Consiliul pentru Prevenirea Torturii NPM Moldova și European Prison Litigation Network au publicat un Apel privind necesitatea implementării de măsuri suplimentare pentru prevenirea virusului COVID-19 (coronavirus) în instituții penitenciare din țară.

5. UTA Gagauz-Yeri



Bașkanul Gagauz-Yeri a avut pe 19 martie o întâlnire cu primarii din regiunea autonomă, în cadrul căreia a declarat că în următoarele 10 zile vor fi păstrate restricțiile dure de combatere a coronavirusului.

Șefa Direcției sănătate din autonomie a declarat că doi locuitori din regiune sunt internați în instituții medicale republicane, fiind suspectați de infecție cu coronavirus. Sub observarea medicilor de familie se află până la o mie de persoane, inclusiv, primarul satului Cazaclia, revenit dintr-o delegație în Rusia.

6. Regiunea Transnistreană



Prezidiul Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN a făcut un apel către conducerea Consiliului Federației și Duma de Stat a Federației Ruse cu solicitarea de a contribui la „soluționarea situației de criză care s-a format în relațiile dintre Transnistria și Moldova”.

Potrivit unui comunicat al organului legislativ din regiune, în apel se spune că, în ultimele șase luni, Chișinăul oficial „perturbă mecanismele de negociere, nu respectă acordurile încheiate anterior și intensifică în mod deliberat tensiunea și sancțiunile împotriva Transnistriei”.

În contextul răspândirii noului tip de coronavirusul, administrația de la Tiraspol a interzis intrările pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene a cetățenilor străini, în perioada 17 martie – 5 aprilie a.c. Măsura nu se aplică celor care au reședința în stânga Nistrului și persoanelor cu pașapoarte diplomatice sau membri ai unor delegații internaționale. Totodată, este interzisă ieșirea populației de pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene, cu excepția cazurilor de necesitate stringentă.

Igor Dodon și Cristina Lesnic au discutat în cadrul întrevederii din 18 martie situația privind regimul de circulație a cetățenilor Republicii Moldova în regiunea transnistreană și înapoi, ținând cont de faptul că starea de urgentă a fost instituită nu doar de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, dar și de administrația de la Tiraspol.

Autoritățile autoproclamatei RMN promit că la începutul săptămânii viitoare vor publica un pachet de măsuri care să sprijine populația și agenții economici în condițiile stării de urgență (PE) din cauza pericolului răspândirii COVID-19. Despre aceasta s-a discutat miercuri, în cadrul ședinței extraordinare a Sovietului Suprem regional, care a aprobat instituirea stării de urgență în Transnistria în perioada 17 martie - 5 aprilie.

7. Actualitatea moldovenească pe plan extern

Republica Moldova a notificat Consiliul Europei că se află în stare de urgență și activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenției  Europene a Drepturilor Omului. Articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care amenință existența unei națiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenție, în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”. Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenției care protejează dreptul la viață și care interzic tortura și sclavia.

După instituirea coaliției de guvernare PSRM-PDM, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale. Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din Republica Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019. MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău”, a transmis MAE român printr-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății din România au anunțat că țara vecină va asigura cu medicamente instituțiile medicale din Republica Moldova în contextul sistării exportului din cauza codului roșu. Autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, s-a întâlnit cu ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță. Cei doi oficiali au discutat despre eventualele acțiuni de sprijin din partea României, în cazuri de urgență, în contextul crizei generate de răspândirea COVID-19. În această perioadă șeful diplomației moldovenești a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din Polonia, Slovenia și Turcia. În special, ministrul Țulea a abordat obiectivul prioritar al MAEIE de a acorda asistență cetățenilor moldoveni, în contextul măsurilor de restricție de circulație adoptate de un șir de state. În acest context, demnitarii au convenit asupra necesității soluționării rapide a problemelor legate de tranzitul cetățenilor noștri cu destinația Republica Moldova.

Uniunea Europeană a publicat viziunile sale privind dezvoltarea Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova - „Parteneriatul Estic dincolo de 2020: Consolidarea Rezilienței – un Parteneriat Estic care aduce rezultate pentru toți”. În special, se prevede: Sporirea comerțului și integrarea ulterioară regională și pe bilaterală a economiilor; Implementarea completă a Acordurilor de asociere cu zone de comerț liber profund și cuprinzător și alte acorduri comerciale, pentru beneficii maxime; Furnizarea unor stimulente mai puternice pentru reformele structurale, îmbunătățirea accesului la finanțare și sprijinirea IMM-urilor, în special a femeilor și antreprenorilor tineri, pentru a favoriza creșterea și investițiile; Consolidarea interconectărilor prin investiții mai mari în conectivitate fizică și infrastructură (în transport, energie și digital); Continuarea politicilor de investire în oameni, cu accent pe tineri; Conectarea mai bună a educației, cercetării și inovării la prioritățile sectorului privat.

Guvernului Republicii Populare Chineze oferă Republicii Moldova asistență care include dispozitive și consumabile pentru instituțiile medicale din țară. Lotul de asistență include peste o mie de teste diagnostice, 100 de mii de respiratoare de protecție, 500 de termometre cu infraroșu, o mie de perechi de ochelari medicali, etc.

III. Subiecte de urmărit

Acțiunile autorităților și actorilor sociali relevanți privind combaterea manifestărilor pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.

Manifestările clasei politice în vederea exercitării misiunii de asigurare a bunei guvernări și a funcționării statului în interesul cetățeanului în condiții de criză. 

Agenția de presă IPN

"Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".